de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek
 

Lioresal Tablet 5mg 30 st

 

Baclofen is een spierverslapper.Artsen schrijven het voor bij spastische spierkrampen, bijvoorbeeld door multipele sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS) of hersenbeschadigingen, zoals na een beroerte.

Verpakking: 30 St
EAN: 7613421030056
Novartis Pharma BV

direct leverbaar

Verpakking: 30 St

Bestelaantal:

30 st

Prijs: 

11,15

Baclofen is een spierverslapper.Artsen schrijven het voor bij spastische spierkrampen, bijvoorbeeld door multipele sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS) of hersenbeschadigingen, zoals na een beroerte.

EAN: 7613421030056
Novartis Pharma BV


Lioresal

"baclofen" als werkzame stof

Introductie Lioresal

Baclofen is een spierverslapper.

Artsen schrijven het voor bij spastische spierkrampen, bijvoorbeeld door multipele sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS) of hersenbeschadigingen, zoals na een beroerte.

Het wordt ook gebruikt bij hardnekkige hik, aangezichtspijn (een soort zenuwpijn) en bij alcoholverslaving.

Handelsinformatie

Baclofen is sinds 1971 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Lioresal en als het merkloze Baclofen.

Hoe moet ik Lioresal gebruiken?

Hoe?
De tablet doorslikken met een half glas water.


Wanneer?
Neem in bij een maaltijd of met wat voedsel. Hiermee voorkomt u eventuele misselijkheid.

Hoelang?

  • Als dit medicijn goed bij u werkt, kunt u het waarschijnlijk levenslang gebruiken.
  • Bij de hik is soms een behandeling van enkele dagen nodig. Als de hik terugkeert, kunt u het langer gebruiken.
  • Bij alcoholverslaving adviseert men meestal dit medicijn minstens enkele maanden te gebruiken.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Slaperigheid en sufheid. Deze bijwerking is vooral lastig als u goed moet opletten, zoals bij autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Heeft u hier last van? Onderneem dan de eerste paar dagen geen risicovolle activiteiten. U moet dan nog aan het middel wennen.
  • Misselijkheid. U kunt dit vaak voorkomen door het medicijn met wat voedsel of melk in te nemen.
  • Onvoldoende spierkracht, door te sterke werking in het begin. De dosering moet dan worden aangepast.
    Zelden ook problemen met de coördinatie, zoals snel het evenwicht verliezen.
    Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

Zelden

  • Vermoeidheid, door krachtverlies in de spieren en doordat het hart rustiger en minder krachtig klopt.
  • Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd.
    De duizeligheid kan ook ontstaan door een verlaagde bloeddruk. U heeft hier dan last van als u opstaat uit zittende of liggende houding. Is dat bij u het geval? Dan kan het helpen om te gaan liggen met de benen omhoog.
    Ook kan de duizeligheid komen door te trage ademhaling.
  • Slapeloosheid of onrustige slaap door nachtmerries.
  • Maagdarmklachten, braken, opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, winderigheid, diarree of juist verstopping. Zeer zelden buikpijn.
  • Droge mond. Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
  • Hoofdpijn.
  • Psychische klachten, zoals depressiviteit, verwardheid, overdreven opgewektheid, dingen zien of horen die er niet zijn (hallucinaties). Raadpleeg in deze gevallen uw arts.
    Vooral ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.
    Psychische klachten, zoals depressiviteit of psychoses, kunnen verergeren.
  • Wazig zien, moeilijk scherp kunnen stellen, trillend beeld door kleine oogbewegingen.
  • Spierklachten, zoals spierpijn en trillen.
  • Veel zweten
  • Incontinentie, vaak moeten plassen of juist moeilijk kunnen plassen.
  • Huiduitslag, zoals galbulten.


Zeer zelden

  • Doof of tintelend gevoel, vooral in handen of voeten. Waarschuw in dat geval uw arts.
  • Smaakstoornis, zoals of veranderde smaak.
  • Onduidelijke spraak, moeite goed te articuleren.
  • Bij mannen: erectiestoornis (impotentie).
  • Leverontsteking (hepatitis) of andere leveraandoeningen. Dit merkt u aan misselijkheid, braken, buikpijn, spierzwakte, een gele kleur van oogwit en huid (geelzucht), donkere urine en een bleke ontlasting. Raadpleeg onmiddellijk uw arts bij deze verschijnselen.
  • Epileptische aanvallen. Heeft u epilepsie en bent u nog niet goed ingesteld op uw epilepsiemedicijnen? Baclofen verhoogt uw kans op een epilepsie-aanval. Overleg hierover met uw arts.
  • Nierbeschadiging.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Lioresal wisselwerkingen met andere medicijnen?

De medicijnen met de belangrijkste wisselwerkingen zijn:

  • andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u twee of meer van dergelijke middelen gebruikt.

Als ik Lioresal gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn deel te nemen aan het verkeer als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals slaperigheid, sufheid, vermoeidheid, duizeligheid, krachtverlies, coördinatiestoornissen, verwardheid en wazig zien.
U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto als de dosering omhoog gaat. Pas nadat u gedurende een paar dagen dezelfde dosering gebruikt, mag u weer autorijden.
Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Let op: ook spasticiteit, ALS, MS, alcoholverslaving of een beroerte kunnen een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate uit.

Gebruikt u dit medicijn tegen alcoholverslaving? Drink dan geen alcohol.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Lioresal gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wil worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Wel is bekend dat de baby na de geboorte ontwenningsverschijnselen kan krijgen. U merkt dan dat het kind slecht drinkt en slaapt, huilerig en prikkelbaar is, of stuipen krijgt.

Overleg met uw arts of er voor uw aandoening een ander medicijn is dat u veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Waarschijnlijk is dit niet schadelijk voor het kind. Is er geen ander medicijn dat u veilig kunt gebruiken? Dan kunt u dit medicijn gebruiken. Controleer de baby of het goed drinkt en slaapt, en niet huilerig of prikkelbaar is.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is niet schadelijk als u een dosis mist. Maar als u het middel al enkele weken gebruikt, bent u er aan gewend geraakt en kunt u bij de vergeten tablet last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 3 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 3 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan een uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.

Kan ik zomaar stoppen met Lioresal?

Als u dit medicijn slechts enkele dagen achter elkaar gebruikt heeft, kunt u in één keer stoppen. Er treden dan meestal geen ontwenningsverschijnselen op.

Bij langer gebruik kunnen ontwenningsverschijnselen optreden, zoals hallucinaties, angstgevoelens, spierkrampen, koorts en hartkloppingen. Ook kan spasticiteit tijdelijk verergeren.

Bij mensen met epilepsie kan plotseling stoppen een epilepsie-aanval oproepen ook na gebruik van enkele dagen.

Heeft u dit medicijn al langere tijd gebruikt (enkele weken) of heeft u epilepsie? Stop niet in een keer, maar bouw de dosering geleidelijk af. Raadpleeg hiervoor uw arts. Meestal kunt u de dosering in 1 tot 2 weken afbouwen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • pas op met alcohol
  • kan het reactievermogen verminderen
  • tijdens het eten innemen

  • baclofen

  • siliciumdioxide
  • cellulose, microkristallijn
  • magnesiumstearaat
  • maiszetmeel
  • hypromellose
  • ferrioxide, geel

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing

Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.