de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek
 

Tambocor Tablet 100mg 60 st

 

Flecaïnide laat het hart langzamer en regelmatiger kloppen.Artsen schrijven het voor bij bepaalde hartritmestoornissen.

Verpakking: 60 St
EAN: 8712207021017
Mylan BV

1-2 werkdagen

Verpakking: 60 St

Bestelaantal:

60 st

Prijs: 

20,34

Flecaïnide laat het hart langzamer en regelmatiger kloppen.Artsen schrijven het voor bij bepaalde hartritmestoornissen.

EAN: 8712207021017
Mylan BV


Tambocor

"flecaïnide" als werkzame stof

Introductie Tambocor

Flecaïnide laat het hart langzamer en regelmatiger kloppen.

Artsen schrijven het voor bij bepaalde hartritmestoornissen.

Handelsinformatie

Flecaïnide is sinds 1982 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Tambocor en het merkloze Flecaïnide en Flecaïnide-acetaat. Het is te verkrijgen in tabletten, injecties en in capsules met vertraagde afgifte.

Hoe moet ik Tambocor gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Tabletten: innemen met half glas water.
  • Capsules: slik de capsule heel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen.

Wanneer?
Het beste kunt u vaste inname tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Bijvoorbeeld bij het eten.

Hoelang?
Het kan zijn dat u flecaïnide alleen bij een aanval van de ritmestoornis moet gebruiken, bijvoorbeeld 1 of 2 dagen. Het kan ook zijn dat u flecaïnide langdurig moet gebruiken om de ritmestoornis te voorkomen.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Duizeligheid, draaierig gevoel, licht gevoel in het hoofd. Zeer zelden kunt u flauwvallen. Van de duizeligheid heeft u meestal binnen enkele weken geen last meer, als u aan dit medicijn gewend bent geraakt.
  • Wazig zien of dubbelzien. Hier heeft u meestal na enkele weken geen last meer van. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

Zelden

  • Benauwdheid. Raadpleeg uw arts, als u dit merkt.
  • Hartkloppingen, andere ritmestoornissen of verergering van de ritmestoornis. Dit kan voorkomen bij mensen die eerder voortdurend hartkloppingen of een hartinfarct gehad hebben en bij mensen met hartfalen. Gebruik dit middel niet als u hartfalen heeft. U kunt namelijk meer last krijgen van uw klachten, zoals vasthouden van vocht (oedeem). Overleg met uw arts.
    Mensen met de ritmestoornissen verlengde QT-intervalsyndroom of Brugadasyndroom: u hebt meer kans op ernstige storingen in het hartritme. Gebruik flecaïnide NIET als u een van deze hartritmestoornissen heeft. Overleg hierover met uw arts. Als u flecaïnide gebruikt in onderzoek om te kijken of u het Brugada-syndroom heeft, mag u dit medicijn wel gebruiken.
  • Zwak gevoel, vermoeidheid en koorts.

Zeer zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping, winderigheid en verminderde eetlust. Als u het inneemt met wat voedsel, heeft u minder last van misselijkheid.
  • Verwardheid, hallucinaties, depressiviteit, angst en slapeloosheid of slaperigheid.
  • Hoofdpijn, zweten, blozen en trillen.
  • Haaruitval.
  • Oorsuizen.
  • Moeite met bewegen, doof of tintelend gevoel in armen of benen.
  • Minder aanmaak van rode of witte bloedcellen of bloedplaatjes. U merkt dat aan extreme moeheid, bleke huid en slijmvliezen, bloedingen (zoals bloedneuzen) of koorts, keelpijn en blaasjes in de mond. Waarschuw dan uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, roodheid en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dan aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor flecaïnide. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Tambocor wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
  • Veel andere medicijnen. Bijvoorbeeld sommige medicijnen tegen schimmelinfecties, antibiotica en medicijnen met invloed op het hartritme. Deze medicijnen remmen de afbraak van flecaïnide waardoor het meer bijwerkingen kan hebben. U kunt dan last krijgen van meer ritmestoornissen, plotselinge duizelingen of u kunt korte tijd buiten bewustzijn raken. Deze medicijnen mag u daarom niet samen met flecaïnide gebruiken.
  • Uw arts en apotheker controleren of u flecaïnide veilig kunt gebruiken naast uw andere medicijnen. Zorg er daarom voor dat uw arts en apotheker weten welke medicijnen u gebruikt. Ook de medicijnen die u zonder recept koopt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Tambocor gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Duizeligheid en problemen met zien komen soms voor bij dit medicijn. Neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

roken?
Roken versnelt de afbraak van dit medicijn. Als u stopt met roken, kan de hoeveelheid van dit medicijn in het bloed toenemen. Hierdoor kan het sterker werken of bijwerkingen geven. Overleg met uw arts voordat u gaat stoppen met roken. Het kan nodig zijn dat uw arts u voorschrijft minder te gebruiken.

Overleg ook met uw arts als u lange tijd niet heeft gerookt en (weer) bent begonnen. Dan is het misschien nodig dat uw arts de dosering van dit medicijn juist verhoogt.

Mag ik Tambocor gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of wilt worden. Over het gebruik tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Als u meer dan 3 maanden zwanger bent: u kunt flecaïnide in sommige gevallen gebruiken bij hartritmestoornissen van de ongeboren baby. Uw specialist zal u daarbij goed controleren.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of het bijwerkingen geeft bij het kind. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • Als u dit middel 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Tambocor?

Stop niet zomaar. Uw oorspronkelijke klachten kunnen terugkeren, en uw hartritmestoornissen kunnen verergeren. Stop alleen in overleg met uw arts.

Denkt u dat u bijwerkingen heeft? Neem dan altijd contact op met uw arts en verander nooit zelf de dosering.

Zodra uw arts het gebruik van flecaïnide niet meer nodig vindt, kunt u in één keer stoppen, zonder af te bouwen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • flecainide

  • cellulose, microkristallijn
  • magnesiumstearaat
  • maiszetmeel, voorverstijfseld
  • carmellose polymeer
  • olie, niet gespecificeerd, gehydrogeneerd

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing

Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.