de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek
 

Cellcept Tablet 500mg 50 st

 

Mycofenolzuur is een afweeronderdrukker (immuno-suppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.Artsen schrijven het voor om afweerreacties te onderdrukken na orgaantransplantaties, zoals van hart, lever of nier, en na beenmergtransplantatie (stamceltherapie).

Verpakking: 50 St
EAN: 8711543972618
Roche Nederland BV

1-2 werkdagen

Verpakking: 50 St

Bestelaantal:

50 st

Prijs: 

53,25

Mycofenolzuur is een afweeronderdrukker (immuno-suppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.Artsen schrijven het voor om afweerreacties te onderdrukken na orgaantransplantaties, zoals van hart, lever of nier, en na beenmergtransplantatie (stamceltherapie).

EAN: 8711543972618
Roche Nederland BV


Cellcept

"mycofenolzuur" als werkzame stof

Introductie Cellcept

Mycofenolzuur is een afweeronderdrukker (immuno-suppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.
Artsen schrijven het voor om afweerreacties te onderdrukken na orgaantransplantaties, zoals van hart, lever of nier, en na beenmergtransplantatie (stamceltherapie).

Artsen schrijven het soms voor bij zeer ernstige vormen van chronisch eczeem.

Handelsinformatie

Mycofenolzuur is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Cellcept, Myfenax en Myfortic, en als het merkloze Mycofenolzuur of Mycofenolaat.

Het is te verkrijgen in tabletten, capsules, drank en als infuusvloeistof.

Hoe moet ik Cellcept gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Gewone capsules en tabletten: neem de capsules en tabletten in met een half glas water.
  • Maagsapresistente tabletten of capsules (achter de naam staat MSR): heel doorslikken met een half glas water. Dus niet kauwen, doorbreken of fijnmaken. Deze tabletten hebben een laag die ervoor zorgt dat het medicijn pas in de darmen vrijkomt en nog niet in de maag.
  • Drank: schud de fles voor gebruik goed gedurende 5 seconden. Vul het spuitje volgens de gebruiksaanwijzing. Spuit de drank rechtstreeks uit het spuitje in de mond.
  • Infuus: een infuus wordt in het ziekenhuis toegediend.

Wanneer?

  • Kies vaste tijdstippen. Dan vergeet u minder snel een dosis en blijft de hoeveelheid medicijn in uw lichaam constant.
  • Maagsapresistente capsules (achter de naam staat MSR): innemen op een lege maag. Dat is minstens een half uur voor het eten.

Hoelang?

Orgaantransplantaties

  • De behandeling met deze afweerremmer start kort voor de operatie en gaat zolang door als u het medicijn goed verdraagt en het goed blijft werken.
    Na een paar weken zal uw arts de dosering in kleine stapjes verlagen om tot een dosering te komen die nog goed werkt en het minste bijwerkingen heeft.
  • Direct na de operatie gebruikt u altijd meerdere afweeronderdrukkers. Na een halfjaar tot een jaar is het vaak mogelijk met een of meer te stoppen.
  • Wel moet u levenslang minstens één afweeronderdrukker blijven gebruiken.
    Als u de afweeronderdrukker niet meer verdraagt, of als het niet meer goed werkt, stapt u over op een andere afweeronderdrukker.

Beenmergtransplantatie of stamceltherapie

  • Als u van een donor stamcellen of beenmerg krijgt, moet u meestal minstens 3 tot 6 maanden afweerremmers gebruiken.
  • Als u graft-versus-host ziekte krijgt, kan het nodig zijn om ze langer te gebruiken.

Chronisch eczeem

  • De duur van de behandeling hangt af van het resultaat en hoe u het medicijn verdraagt. Het kan enkele weken duren voor u iets van het gunstige effect van dit medicijn merkt.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Veel bijwerkingen zijn in eerste instantie alleen in het bloed te meten. Pas later krijgt u er ook klachten van. Om deze klachten te voorkomen zal uw arts uw bloed regelmatig controleren op aanwijzingen voor bijwerkingen.

Na een transplantatie moet u afweeronderdrukkers, zoals mycofenolzuur, meestal levenslang gebruiken. Als u bijwerkingen ervaart is dat soms moeilijk vol te houden. Overleg daarom altijd met uw arts als u veel last van de bijwerkingen heeft of als u zich zorgen maakt.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn en diarree. Zelden verstopping, winderigheid, minder eetlust en een maag- of darmzweer.
    Heeft u veel last van misselijkheid? Neem dit medicijn dan bij een maaltijd in.
    In zeldzame gevallen ontstaat ernstige diarree. Waarschuw dan uw arts.
  • Meer kans op infecties, zoals verkoudheid, bronchitis, longontsteking, blaasontsteking, schimmelinfecties, maagdarminfecties of huidinfecties . Dit komt omdat de lichaamseigen afweer tegen virussen, bacteriën en schimmels is verminderd.
    Krijgt u koorts (meer dan 38°C) of verschijnselen van een infectie? Waarschuw dan altijd uw arts.
  • Bloedarmoede of bloedingen, door te weinig rode bloedcellen of bloedplaatjes. Uw arts zal uw bloed hier regelmatig op controleren. U merkt deze bijwerking aan extreme vermoeidheid, snel blauwe plekken of bloedneuzen. Raadpleeg in deze gevallen direct een arts.
    In zeer zeldzame gevallen bij combinatie met andere afweeronderdrukkers, is het tekort aan rode bloedcellen blijvend. Maar meestal verdwijnt de bijwerking door verlagen van de dosis of door stoppen met het gebruik.

Zelden

  • Haaruitval.
  • Huiduitslag of acne.
  • Griepachtige verschijnselen, zoals koorts koude rillingen, pijn, hoofdpijn, gewrichtspijn en vermoeidheid.
  • Trillende of bevende handen.
  • Zenuwaandoeningen. Dit kunt u onder andere merken aan spierzwakte, vermoeidheid en slecht zien, aan een doof of tintelend gevoel in handen of voeten. Neem contact op met uw arts bij een van deze verschijnselen.
  • Hoge bloeddruk, te veel cholesterol en vetten in het bloed en veranderingen in de hoeveelheid mineralen in uw bloed.
    Hierdoor heeft u meer kans op hart- of vaatziekten. Uw arts zal uw bloeddruk en bloed regelmatig controleren om tijdig in te kunnen grijpen. Raadpleeg uw arts als u pijn op de borst krijgt of vocht vasthoudt.
  • Duizeligheid en hartkloppingen, onder andere door een te lage bloeddruk en vaatverwijding.
  • Verschijnselen van diabetes (suikerziekte). U merkt dit aan veel dorst, veel moeten plassen en moeheid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
    Heeft u diabetes en gebruikt u dit medicijn? Mogelijk heeft u tijdens de behandeling meer insuline of glucoseverlagers nodig. Meet extra vaak uw bloedglucose.
  • Groei van tandvlees, waardoor dit gevoelig wordt en kan gaan bloeden.
    Poets en flos uw gebit en tandvlees geregeld. Bezoek elk halfjaar uw tandarts.
    Raadpleeg uw arts als u veel last van uw tandvlees heeft.
  • Smaakstoornissen.
  • Vasthouden van vocht (oedeem). Dit merkt u vooral aan dikke enkels en voeten en een toename van uw lichaamsgewicht). Raadpleeg uw arts als u vocht vasthoudt.
  • Verminderde nierwerking. Uw arts zal regelmatig in uw bloed controleren of de nieren nog goed werken.
  • Leverontsteking. Waarschuw een arts bij een gevoelige, opgezwollen buik, donkere urine, of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid.
  • Ontsteking van de alvleesklier. Waarschuw een arts bij plotselinge hevige pijn in uw bovenbuik.
  • Psychische klachten, zoals angst, depressiviteit, opwinding, ernstige verwardheid en slaapproblemen. Raadpleeg uw arts als u deze bijwerkingen opmerkt. Na stoppen van het gebruik verdwijnen deze bijwerkingen weer.
  • Hoesten, bemoeilijkte ademhaling, benauwdheid en andere longproblemen. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Meer kans op huidkanker en, zeer zelden, op lymfeklierkanker. Dit ontstaat sneller door de invloed van UV-licht.
    Ga niet overmatig zonnebaden of onder UV-licht van zonnebank of solarium. Gebruik bij blootstelling aan fel zonlicht altijd een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.

Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Waarschuw dan een arts
    Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, flauwvallen of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een Eerste-hulpdiens.
    Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor mycofenolzuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Bij gebruik door vrouwen die zwanger zijn of door mannen van wie hun partner zwanger is of kan worden, soms:

  • Miskramen of ernstige afwijkingen bij de baby. De kans op deze afwijkingen is groot als u zwanger bent of zwanger raakt tijdens de behandeling of binnen 6 weken na het laatste gebruik .
  • Vrouwen: u mag dit medicijn daarom NIET GEBRUIKEN als u zwanger bent of als daar kans op is. Uw specialist zal met u bespreken wat voor u de beste methode van anticonceptie is. Voor, tijdens en tot 6 weken na het laatste gebruik zal regelmatig een zwangerschapstest worden gedaan.
  • Mannen: mycofenolzuur kan in de zaadvloeistof terechtkomen. Daarom mogen mannen geen kinderen verwekken tot en met 13 weken na het laatste gebruik van dit medicijn. Hun partners moeten maatregelen te nemen om zwangerschap te voorkomen.
    Zie verder 'Kan ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?'

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Cellcept wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in de bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Vaccins. Dit medicijn kan de werkzaamheid van sommige soorten vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen door de vaccins vergroten. Overleg met uw apotheker of arts als u gevaccineerd moet worden.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Cellcept gebruik, mag ik dan...

alcohol drinken?
Te veel alcohol is niet goed voor de lever. Mycofenolzuur kan leverafwijkingen geven. Gebruik daarom niet te veel alcohol. Eén of twee glazen per dag is in het algemeen geen probleem.

autorijden en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Cellcept gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap

  • Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of als u zwanger probeert te worden.
    Dit medicijn is schadelijk voor de baby. Het kan een miskraam en aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken.
    Overleg met uw arts als u binnenkort zwanger wilt worden.
  • Voordat u met dit medicijn begint, moet u zeker weten dat u niet zwanger bent. De arts zal daarom een zwangerschapstest uitvoeren.
  • Ook nadat u met mycofenolzuur bent gestopt, mag u nog gedurende 6 weken niet zwanger worden. Het medicijn blijft namelijk nog enige tijd in het lichaam achter.

Gebruik tijdens de behandeling en gedurende 6 weken na stoppen, twee vormen van een betrouwbare anticonceptie. Bijvoorbeeld de pil en condooms.

  • Mannen die mycofenolzuur gebruiken mogen tijdens het gebruik en nog ten minste 3 maanden na stoppen geen kinderen verwekken. Het middel komt namelijk in het sperma terecht en geeft zo een kans op aangeboren afwijkingen bij de baby.


Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Gebruikt u dit middel na een transplantatie?

  • Het is belangrijk dit middel consequent om de 12 uur in te nemen.
  • Merkt u dat u dat niet altijd lukt? Praat erover met uw arts.
  • Mocht u toch een dosis vergeten zijn: bent u niet meer dan 4 uur te laat? Neem de vergeten dosis dan alsnog.
    Bent u meer dan 4 uur te laat? Wacht dan tot het tijd is voor de volgende dosis en volg daarna weer uw normale schema.
    Meld uw arts dat u een dosis heeft overgeslagen.

Gebruikt u dit medicijn voor een andere toepassingen, zoals chronisch eczeem?

  • Bent u het vergeten in te nemen? Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
    Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Neem nooit een dubbele dosis!

Kan ik zomaar stoppen met Cellcept?

Stop niet zomaar met het gebruik van dit medicijn. Als u dit medicijn gebruikt als afweeronderdrukker na een transplantatie is de kans groot op afstoting van het getransplanteerde orgaan.
Ook als u dit medicijn gebruikt bij ernstig chronisch eczeem kunnen de klachten heviger terugkomen.
Raadpleeg uw arts als u wilt stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • mycofenolzuur

  • cellulose, microkristallijn
  • povidon
  • carmellose polymeer
  • magnesiumstearaat
  • hypromellose
  • hyprolose
  • titaandioxide
  • macrogol 400
  • indigokarmijn
  • ferrioxide, rood

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing

Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.