Chlooramfenicol Teva Oogzalf 10mg/g Tube 5g 1 st
Chlooramfenicol is een antibioticum. Het werkt tegen veel soorten bacteriën.Artsen schrijven chlooramfenicol in het oog voor bij een ontstoken ogen door infectie met bacteriën.
Verpakking: 1 St
EAN: 8717152011632
Pharmachemie BV
Medicijn-informatie
Chlooramfenicol
"chlooramfenicol in het oog" als werkzame stof
Introductie Chlooramfenicol
Chlooramfenicol is een antibioticum. Het werkt tegen veel soorten bacteriën.
Artsen schrijven chlooramfenicol in het oog voor bij een ontstoken ogen door infectie met bacteriën.
Handelsinformatie
Chlooramfenicol is sinds 1949 internationaal op de markt. In oogdruppels of oogzalf is chlooramfenicol op recept verkrijgbaar als het merkloze Chlooramfenicol. Verder is het zonder conserveermiddel verkrijgbaar in kleine flaconnetjes voor eenmalig gebruik onder de naam Minims Chlooramfenicol.
Chlooramfenicol voor in het oog is ook verkrijgbaar in combinatie met andere stoffen onder de naam Dexamethason/chlooramfenicol/polymyxine B in het oog.
Hoe moet ik Chlooramfenicol gebruiken?
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Oogzalf
- Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of keukenrol.
- Verwijder eventuele schilfers en korsten van de oogleden met een watje met kraanwater.
- Als u contactlenzen draagt: haal deze uit uw oog en houd ze uit gedurende de hele kuur.
- Ga voor een spiegel staan.
- Draai het dopje van de tube af en leg het dopje op de zijkant.
- Neem de tube in uw hand alsof u een pen vasthoudt. Zorg ervoor dat u de tuit van de tube niet aanraakt, anders bederft de oogzalf sneller.
- Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
- Buig het hoofd achterover, maar blijf in de spiegel kijken.
- Zet de hand met de tube op de hand die het gootje maakt.
- Breng de tube boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat de tube uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederft de oogzalf sneller.
- Knijp in de tube en laat een sliert zalf van ongeveer 1 cm in het gootje vallen.
- Buig uw hoofd terug en knipper een paar keer met het oog.
- Door de oogzalf kunt u tijdelijk wazig zien. Dit verdwijnt vanzelf.
- Draai, na gebruik, de dop weer op de tube.
- Was uw handen nogmaals met water en zeep.
Oogdruppels
- U bewaart het flesje in de koelkast. Breng de druppels vóór gebruik op lichaamstemperatuur door het flesje enkele minuten in uw hand te houden of tussen uw handpalmen te wrijven. Het druppelen van koude oogdruppels in uw oog kan namelijk pijnlijk zijn.
- Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of keukenrol.
- Verwijder eventuele schilfers en korsten van de oogleden met een watje met kraanwater.
- Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Houd de lenzen uit gedurende de hele kuur.
- Neem plaats op een stoel of een bank.
- Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
- Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
- Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
- Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
- Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
- Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
- Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
- Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
- De werkzame stof in deze oogdruppels kan via het traankanaaltje in de neusholte weglopen. Dat kan een bittere smaak geven Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de binnenooghoek tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
Doe uw oog weer open. - Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
- Was uw handen nogmaals met water en zeep.
Vindt u het lastig de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Dit is een houdertje waarmee u gemakkelijker in het oog kunt druppelen.
Bewaren
Bewaar de oogdruppels of oogzalf zoals op het etiket is aangegeven. De oogdruppels moet u meestal in de koelkast bewaren.
De meeste flesjes met oogdruppels of tubes oogzalf zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.
Gooi eventuele restanten weg. Wat over is van de oogdruppels voor eenmalig gebruik (herkenbaar aan de naam 'Minims') moet u direct na gebruik weggooien.
Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag om een constant effect te verkrijgen.
De oogdruppels zijn vaak bedoeld om overdag te gebruiken en de oogzalf om voor het slapen aan te brengen. De oogzalf werkt langer door, maar heeft het nadeel dat u er 1 tot 2 uur wazig van ziet.
Hoelang?
Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het soort en de ernst van de infectie. Meestal moet u met de oogdruppels of oogzalf doorgaan tot 2 dagen nadat de klachten helemaal verdwenen zijn. Meestal is dit enkele dagen tot niet meer dan 2 weken.
Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en moet voortzetten zolang uw arts het nodig vindt. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.
Merkt u echter na 3 dagen gebruik nog geen verbetering, of worden de klachten juist erger?. Neem dan contact op met uw arts.
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Regelmatig
- Oogdruppels: geïrriteerd of branderig gevoel, direct na het druppelen.
- Oogdruppels: bittere smaak in de mond. Als u na het druppelen de traankanaaltjes dicht drukt, heeft u hier minder kans op. Zie hiervoor de instructie onder 'Hoe gebruik ik dit medicijn'.
- Oogzalf: troebel of wazig zicht 1 tot 2 uur na aanbrengen.
Zeer zelden
- Schimmelinfectie in de ogen, door verstoring van het evenwicht van bacteriën. Raadpleeg uw arts als de jeuk en roodheid niet overgaan.
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, roodheid en huiduitslag rond uw oog. Ook kunt u het merken doordat de oogontsteking niet overgaat.
Zeer zelden ontstaat een ernstige overgevoeligheid met galbulten en huiduitslag op de rest van uw lichaam, zoals blaasjes of vlekkerige bobbeltjes. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
Waarschuw meteen een arts bij zwelling van mond, tong, keel en strottenhoofd.
Raadpleeg uw arts of apotheker als uw klachten toenemen of als de ontsteking niet binnen enkele dagen overgaat. Mogelijk kunt u overstappen op een andere oogdruppel. Geef wel aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt. - Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken. Geef aan de apotheker door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende middelen niet krijgt.
- Bij langdurig gebruik (meerdere weken): bloedafwijkingen (minder witte of rode bloedcellen, of minder bloedplaatjes). Daarom mag u dit medicijn niet langer dan 14 dagen achter elkaar gebruiken.
- Bij mensen die een tekort hebben aan het enzym G6PD én die dit medicijn bovendien meerdere weken gebruiken: cataract (staar). U merkt dit aan wazig zien of dubbel zien. Raadpleeg een arts als u dit merkt.
Weet u dat u een G6PD-tekort heeft? Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet te lang krijgt of andere medicijnen met problemen bij G6PD niet meer krijgt.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Heeft Chlooramfenicol wisselwerkingen met andere medicijnen?
Dit medicijn heeft een wisselwerking met andere oogdruppels of oogzalven.
- Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel? Gebruik dan eerst de druppel en 3 minuten later de oogzalf of ooggel.
- Gebruikt u meerdere soorten oogdruppels? Wacht minstens 3 minuten tussen het indruppelen van verschillende oogdruppels. Druppel eerst de oogdruppel waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel 'uittraant'.
Als ik Chlooramfenicol gebruik, mag ik dan...
autorijden?
Houd er rekening mee dat u na het aanbrengen van de oogzalf 1 tot 2 uur wazig kunt zien. Daarna is autorijden geen probleem.
alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik Chlooramfenicol gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Zwangerschap
- Probeert u zwanger te worden of bent u korter dan 37 weken zwanger? U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Er komt dan veel minder van dit medicijn in het bloed. Zie hiervoor de instructie bij 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken'?
Komt de bevalling al voor de 37 weken op gang? Stop dan meteen met de druppels.
- Bent u al langer dan 37 weken zwanger? Overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter niet gebruiken. Aan het einde van de zwangerschap, verhoogt dit medicijn de kans op bijwerkingen bij de baby. Mogelijk kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Moet u dit medicijn toch gebruiken terwijl u zwanger bent? Zorg dan dat u altijd na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dichtdrukt. Er komt dan veel minder van dit medicijn in het bloed. Zie hiervoor de instructie bij 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken'?
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk en kan dan bijwerkingen geven bij uw kind.
Misschien kan uw arts u een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
U kunt ook tijdens de kuur de borstvoeding afkolven en weggooien, en tijdelijk kunstvoeding geven.
Gaat u dit medicijn wel gebruiken terwijl u borstvoeding geeft? Zorg dan dat u altijd na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dichtdrukt. Er komt dan veel minder van dit medicijn in het bloed. Zie hiervoor de instructie bij 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken'?
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?
Gebruik het medicijn zodra u eraan denkt, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling.
Oogdruppels
- Bent u vergeten te druppelen? Doe dat dan zo snel mogelijk. Zorg dat u de volgende dosis pas 2 uur later toedient.
Oogzalf
- Gebruikt u de oogzalf 2 keer per dag? Of gebruikt u 's avonds de oogzalf en overdag de oogdruppels en komt u er in de nacht achter dat u de zalf vergeten bent?
Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis of de oogdruppels normaal toedient? Gebruikt de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag. - Gebruikt u de oogzalf 3 of 4 keer per dag? Duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Gebruikt de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.
Kan ik zomaar stoppen met Chlooramfenicol?
Het is beter om de kuur volledig af te maken. Dus doorgebruiken tot 2 dagen nadat alle verschijnselen zijn verdwenen.
Als u de kuur afbreekt, kunt u opnieuw klachten krijgen.
Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.
Adviezen
- na openen 1 maand houdbaar
- zo lang gebruiken als arts voorschrijft
- niet langer dan 2 weken gebruiken
Werkzame stof
- chlooramfenicol
Hulpstoffen
- paraffine, vloeibaar
- vaseline, wit
- wolvet
Vergoeding
- wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
- preferentiebeleid niet van toepassing
Vragen?
Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.
Ervaar de voordelen:
- Niet meer wachten of terug hoeven komen in de apotheek.
- Ruime beschikbaarheid van uw medicijnen*.
- Gratis bezorging van uw medicatie.
- Geplande 3-maandelijkse levering.
- Bestelherinnering per e-mail als de medicatie bijna op is.
- Medicijnbewaking, ook over uw drogisterij-aankopen.