Aclasta Infusievloeistof 0,05mg/ml Flacon 100ml 1 st
Zoledroninezuur behoort tot de bisfosfonaten. Bisfosfonaten remmen de botafbraak en versterken de botten.Artsen schrijven het voor bij botontkalking, de ziekte van Paget en bij te veel calcium (kalk) in het bloed door kanker.
Verpakking: 1 St
EAN: 8718576103910
Stephar BV


Zoledroninezuur behoort tot de bisfosfonaten. Bisfosfonaten remmen de botafbraak en versterken de botten.Artsen schrijven het voor bij botontkalking, de ziekte van Paget en bij te veel calcium (kalk) in het bloed door kanker.
EAN: 8718576103910
Stephar BV











Medicijn-informatie
Aclasta
"zoledroninezuur" als werkzame stof
Introductie Aclasta
Zoledroninezuur behoort tot de bisfosfonaten. Bisfosfonaten remmen de botafbraak en versterken de botten.
Artsen schrijven het voor bij botontkalking, de ziekte van Paget en bij te veel calcium (kalk) in het bloed door kanker.
Handelsinformatie
Zoledroninezuur is sinds 2000 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Aclasta en Zometa en als het merkloze Zoledroninezuur als infusievloeistof.
Hoe moet ik Aclasta gebruiken?
Hoe?
Een arts of verpleegkundige zal het infuus aanbrengen. Drink voor en na deze behandeling minstens 1 glas water. Zo voorkomt u dat u uitdroogt.
Het infuus wordt in minimaal een kwartier toegediend.
Hoelang?
Hoelang u het moet gebruiken hangt af van de reden waarvoor u het gebruikt.
- Bij botontkalking. U krijgt een keer per jaar een infuus. Uw arts zal elke 5 jaar bepalen of het nog zinvol is de behandeling voort te zetten. Zoledroninezuur wordt meestal niet langer dan 10 jaar gebruikt.
- Om de bijwerking van corticosteroïden tegen te gaan. U krijgt een keer per jaar een infuus. U moet dit medicijn meestal net zolang als het corticosteroïd gebruiken. Maar een bisfosfonaat, zoals zoledroninezuur, wordt meestal niet langer dan 10 jaar gebruikt.
- Bij de ziekte van Paget. Het infuus werkt nog lange tijd door. Bij een terugval kan het infuus na ten minste 1 jaar worden herhaald.
- Bij te veel calcium in het bloed door kanker: het infuus moet na 3 tot 4 weken worden herhaald. Het is afhankelijk van het effect hoe lang u hiermee door moet gaan.
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Soms
- Griepachtige verschijnselen en koorts. Dit komt vooral voor bij de eerste keer dat u het medicijn krijgt. U kunt de kans hierop verkleinen door direct na toediening van dit medicijn paracetamol in te nemen. Raadpleeg uw arts als het na een paar dagen niet overgaat of als de klachten zeer ernstig zijn.
Zelden
- Maagdarmklachten, zoals buikpijn, opgezette buik, verstopping, diarree, winderigheid, misselijkheid of braken en gebrek aan eetlust. Dit komt vooral de eerste dagen na het infuus voor. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
- Pijn in botten, spieren en gewrichten. Heeft u hier veel last van, neem dan contact op met uw arts.
- Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, gevoel van zwakte.
- Verminderde aanmaak van rode en witte bloedcellen en van bloedplaatjes. Hierdoor ontstaan bloedarmoede (te merken aan extreme vermoeidheid), een verminderde afweer tegen infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen.
- Oogontsteking. Raadpleeg uw arts als u minder goed gaat zien, bij oogpijn of een rood oog.
- Te weinig calcium (kalk) in het bloed. Dit kunt u merken aan braken, trillende handen, benauwdheid, hartkloppingen, spierkrampen en gevoelige handen, voeten, lippen en tong. Meestal binnen 10 dagen na het infuus. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.. Dit komt vooral voor als u dit medicijn gebruikt tegen de ziekte van Paget.
- Afname van de nierwerking. U kunt de kans hierop verkleinen door voor elke behandeling voldoende te drinken. Als u al een verminderde nierwerking heeft, is behandeling met dit medicijn niet verstandig. Bespreek dit met uw arts.
Zeer zelden
- Pijn, zwelling of roodheid op de plaats van het infuus. Raadpleeg uw arts als de klachten niet overgaan.
- Overmatig zweten, tintelingen of een prikkelend gevoel op de huid.
- Bronchitis, benauwdheid. Raadpleeg uw arts als u dit bemerkt.
- Vochtophoping (oedeem), te merken aan dikke enkels en benen en gewichtstoename. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
- Droge mond, smaakstoornissen, ontsteking van het mondslijmvlies. Door een droge mond kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond.
- Aanhoudende pijn in de kaak, door beschadiging van het kaakgewricht. Verzorg uw gebit goed en laat uw gebit regelmatig door uw tandarts controleren. De klachten kunnen ontstaan of verergeren na een tandheelkundige ingreep in de mond, zoals het trekken van tanden en kiezen. Overleg met uw arts als een tandheelkundige ingreep noodzakelijk lijkt in de weken na het infuus.
- Oorpijn, oorontsteking of loopoor. Als u hier last van heeft raadpleeg dan uw arts. Het kan namelijk wijzen op een beschadiging van het botweefsel van het oor. De kans hierop neemt toe als u dit medicijn langdurig gebruikt.
- Pijn in uw liesstreek, dijbeen of heup. Als u hier last van heeft, raadpleeg dan uw arts. Het kan namelijk wijzen op een botbreuk van het dijbeen, meestal is dit geen volledige botbreuk, maar een scheurtje in het bot. Het risico hierop is verhoogd na langdurig gebruik (enkele jaren) van dit medicijn.
- Hartvaatklachten zoals hartkloppingen, vertraagde hartslag, verhoogde of juist verlaagde bloeddruk, pijn op de borst. Raadpleeg uw arts als u dit bemerkt.
- Psychische klachten zoals angst, slapeloosheid of juist slaperigheid, verwardheid, traagheid. Raadpleeg dan uw arts.
- Slokdarmontsteking of zweertjes in de slokdarm.
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Heeft u hier last van, neem dan contact op met uw arts.
In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan verschijnselen zoals koorts, opgezwollen mond, tong, keel of gezicht, ademhalingsproblemen en flauwvallen. Raadpleeg meteen een arts of Eerste-Hulpdienst.
Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor zoledroninezuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Heeft Aclasta wisselwerkingen met andere medicijnen?
Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Als ik Aclasta gebruik, mag ik dan...
alles eten, autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Als u last heeft van duizeligheid of slaperigheid door dit medicijn, neem dan geen deel aan het verkeer.
Mag ik Aclasta gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. In theorie kan dit medicijn de hoeveelheid calcium bij de baby beïnvloeden. Het kan dan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de baby. Waarschijnlijk moet u tijdelijk stoppen met dit medicijn.
Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIETals u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?
Dit medicijn wordt door de arts of een verpleegkundige toegediend. Neem contact op met uw arts op verpleegkundige zodra u weet dat u de afspraak hebt gemist of niet in staat bent de afspraak te halen.
Kan ik zomaar stoppen met Aclasta?
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Als u stopt neemt de kans op botbreuken en de botpijn echter toe. Stop daarom alleen op advies van uw arts.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.
Werkzame stof
- zoledroninezuur
Hulpstoffen
- mannitol
- natriumcitraat 0-water
- water voor injecties
Vergoeding en Preferentiebeleid:
Aclasta Infusievloeistof 0,05mg/ml Flacon 100ml wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept.
Preferentiebeleid is niet van toepassing.
[stand april 2025]
Vragen?
Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.


Ervaar de voordelen:
- Niet meer wachten of terug hoeven komen in de apotheek.
- Ruime beschikbaarheid van uw medicijnen*.
- Gratis bezorging van uw medicatie.
- Geplande 3-maandelijkse levering.
- Bestelherinnering per e-mail als de medicatie bijna op is.
- Medicijnbewaking, ook over uw drogisterij-aankopen.