de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Betadine Lotion 100mg/ml 500 ml

 

Betadine Oplossing is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden. Povidonjodium is een ontsmettend middel.

Verpakking: 500 ml
EAN: 8712207037629
Mylan BV

direct leverbaar

Verpakking: 500 ml

Bestelaantal:

500 ml

Prijs: 

16,86

Betadine Oplossing is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden. Povidonjodium is een ontsmettend middel.

EAN: 8712207037629
Mylan BV


Verzendkosten 4,95
Vanaf 29,- gratis
Tot 40% korting

Betadine oplossing

Geneesmiddel RVG 01331 AV

Betadine oplossing is een desinfectans (ziektekiemdodend middel), waarvan het werkzame bestanddeel, povidonjood, een snelle en lang aanhoudende micro-organismedodende (doden van uitsluitend microscopisch waarneembare organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen) werking heeft

Toepassing
Dit middel wordt gebruikt voor desinfectie van snij-, schaaf- en brandwonden en van de huid voor
injecties en bloedtransfusies en voor pre- en postoperatieve desinfectie van het operatiegebied.

Samenstelling
Werkzame stof: De werkzame stof in dit middel is povidonjood. Eén milliliter Betadine oplossing bevat 100 mg
povidonjood.
Hulpstoffen: Dinatriumfosfaat (E339), lauromacrogolen (polyoxyethyleen aurylalcohol ether), glycerol (E422), natriumhydroxide (E524), citroenzuur (E330), kaliumjodaat, gezuiverd water

Niet gebruiken bij
- U bent allergisch voor één van de stoffen in dit geneesmiddel.
- Wanneer u last heeft van een verhoogde werking van de schildklier (hyperthyreoïdie), of wanneer u een andere schildklierafwijking heeft mag u dit middel niet gebruiken op grote
huidoppervlakken.
- Voor of na schildklier(functie) gerelateerde onderzoeken
- Bij te vroeg geboren baby’s en baby’s tot 1 maand
- Bij kinderen waarbij meer dan 1% van de huid behandeld zou moeten worden.

Aanwijzing voor gebruik
Uitsluitend voor uitwendig gebruik.
Dit middel kan direct vanuit de flacon of door middel van een watje, tampon of nat kompres opgebracht worden. Het afdekken met verband kan zonder bezwaar plaatsvinden De werking van dit middel berust op geleidelijk uit deze verbinding vrijkomend jodium dat geen pijn
veroorzaakt bij contact met de huid. Door de bruine kleur, die duidt op de aanwezigheid van jodium, is de plaats zichtbaar waar gedesinfecteerd is. De desinfecterende werking van dit middel duurt voort zolang de bruine kleur zichtbaar is.

Bewaaradvies
Bewaren beneden 25ºC.
Bewaren in de oorspronkelijke verpakking.
De flacon zorgvuldig gesloten houden.

Vergunninghouder
Meda Pharma B.V.
Krijgsman 20
1186 DM Amstelveen


Betadine

"povidonjodium voor op de huid" als werkzame stof

Introductie Betadine

Povidonjodium is een ontsmettend middel.

Het wordt gebruikt om huidinfecties te voorkomen, zoals bij kleine ingrepen of operaties, of bij wondjes. Het wordt ook gebruikt om steeds terugkerende infecties, zoals steenpuisten, te voorkomen.

Handelsinformatie

Povidonjodium is sinds 1958 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Betadine en Braunol Jodium. Voor op de huid is het te verkrijgen in een applicatievloeistof (tinctuur), oplossing (lotion), zalf, gaasjes met zalf, shampoo en in een zeepoplossing (scrub).

Povidonjodium is ook verkrijgbaar in oogdruppels. Deze tekst gaat alleen over de toepassing op de huid.

Hoe moet ik Betadine gebruiken?

Hoe?

Wondjes die vuil zijn, behandelen met oplossing (lotion), zalf of zalfgaasjes. Spoel de wond goed uit met stromend lauw water. Korstjes kunt u verwijderen door ze te weken in baby-olie of met een oplossing van één theelepel keukenzout op één glas water, die u steeds vers aanmaakt.
Laat de huid even drogen. Breng daarna de povidonjodium aan.

Ontsmetten van de huid kan met de oplossing in alcohol (tinctuur), zeepoplossing (scrub) of shampoo. Bijvoorbeeld voor een ingreep, hechten of operatie, om te voorkomen dat u met uw handen anderen besmet als u zelf een operatie uitvoert of om te voorkomen dat een infectie zich uitbreidt of steeds terugkomt.

  • Oplossing (lotion): druppel de lotion op het wondje en de huid er omheen. Of breng aan met een watje of gaasje waar u de lotion op heeft gedruppeld.
    Dek daarna eventueel af met een steriel gaasje of pleister. Laat een schaafwond even aan de lucht drogen.
    Bij een ingreep: laat eerst ongeveer 30 seconden drogen.
  • Zalf: breng een dunne laag zalf aan op het wondje en de huid er omheen. Dek eventueel af met steriel verband.
  • Zalfgaasjes: u kunt het gaasje eventueel op de juiste maat knippen. Dek het af met een gaasje. Vervang het gaasje elke dag of om de dag.
  • Oplossing in alcohol (tinctuur): gebruik deze alleen op een onbeschadigde huid. Dus niet aanbrengen op wondjes of eczeem. Door de alcohol is dat pijnlijk.
    Breng de oplossing aan met een watje of gaasje. Laat ongeveer 30 seconden drogen tot de ingreep.
  • Zeepoplossing (scrub): maak de huid nat en breng ongeveer 5 milliliter van de zeepoplossing op de huid aan. Masseer de scrub goed in totdat het gaat schuimen. Spoel zorgvuldig af met lauwwarm water. Maak de huid goed droog en vergeet de huidplooien (zoals bijvoorbeeld tussen de tenen) niet.
    Ontsmetten van de handen, bijvoorbeeld voor chirurgie: 5 ml inwrijven op natte handen en onderarmen gedurende 2,5 min borstelen, afspoelen en herhalen.
  • Shampoo: maak het haar nat met warm water. Zeep in met ongeveer 5 milliliter shampoo. Spoel het haar daarna schoon met warm water.
    Op de gewone huid (dus niet op de hoofdhuid): maak de huid nat en breng ongeveer 5 milliliter van de zeepoplossing op de huid aan. Masseer de scrub goed in totdat het gaat schuimen. Spoel zorgvuldig af met lauwwarm water. Maak de huid goed droog en vergeet de huidplooien (zoals bijvoorbeeld tussen de tenen) niet.

Zorg dat het middel niet in uw ogen, mond of neus komen. Dit kan irritatie geven. Komt het toch in uw ogen, mond of neus? Spoel ogen dan direct uit met water.

Knoei niet met de oplossing. Het kan bruine vlekken veroorzaken die moeilijk uit textiel zijn te verwijderen. Is het toch op kleding of ander textiel gekomen? Dep (niet wrijven) de vlek dan met een stuk keukenrol met natuurazijn of schoonmaakazijn. Was het kledingstuk daarna met een gewoon wasmiddel.


Hoelang?
U kunt dit middel toepassen zolang u wilt.
Ontstaat toch een infectie of breidt de aandoening zich uit? Neem contact op met uw arts.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • De tinctuur (oplossing met alcohol) kan prikken als u het op een open wondje aanbrengt.
  • De zeepoplossing (scrub) kan de huid te veel uitdrogen.

Zeer zelden

  • Lichte irritatie van de huid. Dit merkt u aan roodheid, jeuk en blaasjes. Vooral in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen. Dit kan komen door overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Meestal gaat het vanzelf over. Neem contact op met uw arts bij galbulten of een afschilferende huid. Dat kan wijzen op overgevoeligheid.
  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan galbulten, huiduitslag, jeuk en verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat. Overleg dan met uw arts.
    In zeer zeldzame gevallen ontstaat een zeer ernstige overgevoeligheid met koorts, afschilferende huid of benauwdheid, flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. Waarschuw in deze gevallen meteen een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
    Blijkt u inderdaad overgevoelig voor povidonjodium, meld dat dan aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt. Let er ook zelf op bij middelen die u zonder recept koopt.
  • Bij langdurig gebruik en op grote wonden kan povidonjodium de werking van de schildklier beïnvloeden. Baby's en kleine kinderen zijn hier extra gevoelig voor. Af en toe of eenmalig gebruik van povidonjodium is veilig.
    Overleg met uw arts als u dit middel meerdere weken wilt gebruiken op grote huidoppervlakken of als u het vaker wilt gebruiken voor een baby of klein kind.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Betadine wisselwerkingen met andere medicijnen?

Gebruik alleen andere huidmiddelen op dezelfde plek na overleg met uw arts of apotheek.

Als ik Betadine gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Betadine gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Dit medicijn is schadelijk voor de baby.
Heeft u een ontsmettend middel nodig? Overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u een ander ontsmettend middel gebruiken. Een middel dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
Een of enkele dagen gebruik op een klein wondje of de onbeschadigde huid:
U kunt borstvoeding geven als u dit middel een of enkele dagen gebruikt, behalve op de tepels.
Bij langduriger gebruik komt dit middel in de moedermelk terecht. Het kan dan de schildklier van de baby beïnvloeden. Als u het een of enkele dagen op een klein wondje of huidoppervlak gebruikt, is de hoeveelheid zo klein dat het veilig is voor de baby.
Moet u dit middel langer gebruiken of op meer dan een klein wondje? Gebruik dan een ander ontsmettingsmiddel. Een middel waarvan wel bekend is dat het veilig is voor de baby.

Langdurig gebruik op een beschadigde huid of een groot huidoppervlak:
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Povidonjodium komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u een ander ontsmettend middel gebruiken. Een middel waarvan wel bekend is dat het veilig is voor de baby.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Is het middel nog altijd nodig? Breng het dan alsnog aan.

Kan ik zomaar stoppen met Betadine?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • na openen 6 maanden houdbaar

  • povidonjodium

  • dinatriumwaterstoffosfaat 0-water
  • lauromacrogol 400
  • glycerol
  • natriumhydroxide
  • citroenzuur 0-water
  • kaliumjodaat
  • water, gezuiverd

Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.