de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek
 

Clindamycine Sandoz Capsule 300mg 30 st

 

Clindamycine is een antibioticum. Het bestrijdt bepaalde bacteriën en parasieten.Artsen schrijven clindamycine voor bij infecties met bacteriën (of om infecties te voorkomen), zoals luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, bijholteontsteking), huidinfecties, zoals wondroos en soms bij bacteriële vaginose.

Verpakking: 30 St
EAN: 8712371001709
Sandoz BV

direct leverbaar

Verpakking: 30 St

Bestelaantal:

30 st

Prijs: 

27,17

Clindamycine is een antibioticum. Het bestrijdt bepaalde bacteriën en parasieten.Artsen schrijven clindamycine voor bij infecties met bacteriën (of om infecties te voorkomen), zoals luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, bijholteontsteking), huidinfecties, zoals wondroos en soms bij bacteriële vaginose.

EAN: 8712371001709
Sandoz BV


Clindamycine (als Hydrochloride-1-Water)

"clindamycine om in te nemen" als werkzame stof

Introductie Clindamycine (als Hydrochloride-1-Water)

Clindamycine is een antibioticum. Het bestrijdt bepaalde bacteriën en parasieten.

Artsen schrijven clindamycine voor bij infecties met bacteriën (of om infecties te voorkomen), zoals luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, bijholteontsteking), huidinfecties, zoals wondroos en soms bij bacteriële vaginose.

Artsen schrijven het soms voor bij infecties met parasieten, zoals malaria, toxoplasmose en trichomonas-infectie.

Handelsinformatie

Clindamycine is sinds 1968 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules, drank en injecties onder de merknaam Dalacin en als het merkloze Clindamycine.

Clindamycine is ook verkrijgbaar in lotion, gel en vaginale crème. Zie hiervoor Clindamycine voor in de vagina en Clindamycine op de huid.

Deze informatie gaat alleen over de capsules, drank en injecties.

Hoe moet ik Clindamycine (als Hydrochloride-1-Water) gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Drank: schud de fles elke keer voor gebruik een aantal keer. Meet de voorgeschreven dosis af met de meegeleverde pipet of maatbeker.
  • Capsules innemen met een heel glas water of andere drank. Hiermee voorkomt u dat clindamycine de slokdarm irriteert.

Wanneer?

  • Bij een infectie : verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect. U mag dit medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.
  • Om te voorkomen dat een infectie ontstaat door een operatie of tandartsbehandeling: meestal neemt u dit medicijn een half uur tot een uur voor de ingreep in uw mondholte of de operatie.

Hoelang?

  • De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 7 tot 14 dagen. Bij bepaalde infectie in de gewrichten kan de kuurduur meerdere maanden zijn.
  • Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en dat u hem helemaal moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën of parasieten zijn verdwenen.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  • Maagdarmklachten, zoals diarree, buikpijn, maagpijn. Deze bijwerkingen gaan meestal over als u dit medicijn enige tijd gebruikt of na het stoppen met dit medicijn.

Zelden

  • Ernstige diarree en darmontsteking. Dit ontstaat meestal binnen 2 of 3 weken na het begin van de behandeling. Verzwakte patiënten en personen ouder dan 60 jaar hebben hier meer kans op. Mensen met de chronisch ontstoken darmen (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) hebben meer kans op deze bijwerking. Neem contact op met uw arts als u meermalen per dag waterdunne ontlasting heeft en daarbij ook moet overgeven en koorts heeft.
  • Slokdarmontsteking en ontstekingen in de mond doordat clindamycine de slokdarm en het mondslijmvlies kan irriteren. Dit kunt u voorkomen door de capsule met een ruime hoeveelheid vocht door te slikken en erna nog een glas water te drinken.
    Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? Gebruik niet de capsule, maar de drank met clindamycine. De drank geeft minder kans op irritatie van en schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.
  • Huiduitslag met vlekjes en bobbeltjes. Huiduitslag kan komen door overgevoeligheid maar dat hoeft niet (zie Zeer zelden Overgevoeligheid).
  • Schimmel- of gistinfecties van de slijmvliezen, zoals mond of vagina. Dit komt doordat het antibioticum het natuurlijke evenwicht tussen schimmels, gisten en bacteriën kan verstoren. De schimmels en gisten kunnen dan tijdelijk de overhand nemen. Raadpleeg uw arts bij witte plekken in de mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.

Zeer zelden

  • Smaak- of reukstoornissen.
  • Verminderde leverwerking. U merkt dit aan een gele kleur van het oogwit en huid,. Raadpleeg dan uw arts.
  • Minder witte bloedcellen, en minder bloedplaatjes. Dit kunt u merken aan onverklaarbare koorts, keelpijn of blaasjes in de mond en keel, plotselinge blauwe plekken of bloedneuzen. Waarschuw dan uw arts.
  • Spierzwakte, door blokkade van zenuwen die de spieren aansturen. U merkt dit aan slappe spieren, dubbelzien, neerhangende oogleden, slik- en kauwproblemen en ademhalingsmoeilijkheden. Neem contact op met uw arts als u dit merkt.
  • Gewrichtsontstekingen. De plek van de ontsteking kan rood, gezwollen en pijnlijk zijn.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
    In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid en flauwvallen. Of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
    Ook is er een zeer kleine kans op een ernstige huidaandoening met een rode huid en blaren op de huid of slijmvliezen. Of met koorts, huiduitslag en gezwollen lymfeklieren.
    In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-hulpdienst gaan.
    U heeft meer kans dat u overgevoelig op clindamycine reageert als u ook overgevoelig bent voor het antibioticum lincomycine.
    Als u overgevoelig bent, mag u clindamycine in de toekomst niet meer gebruiken. Meld dit aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet meer krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Clindamycine (als Hydrochloride-1-Water) wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Antistollingsmedicijnen. Gebruikt u acenocoumarol of fenprocoumon? U kunt een eenmalige dosis clindamycine zonder problemen gebruiken. Krijgt u een langere kuur? Uw apotheek zal bij de eerste keer uw trombosedienst inlichten dat u clindamycine gebruikt. Vertel ook zelf de trombosedienst wanneer u begint of als u stopt met clindamycine of als de dosering verandert. Uw stolling moet dan extra worden gemeten.
  • Ciclosporine, een afweeronderdrukkend medicijn. In combinatie met clindamycine kan de hoeveelheid hiervan in uw bloed afnemen, waardoor het minder goed werkt. Overleg met uw arts of apotheker of een ander antibioticum mogelijk is. Als u toch clindamycine moet gebruiken, zal de arts de dosering van ciclosporine moeten aanpassen.
  • Buiktyfusvaccin-capsules. Clindamycine maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
    Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met clindamycine. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
    Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met clindamycine? Neem dan contact op met uw arts.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Clindamycine (als Hydrochloride-1-Water) gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Clindamycine (als Hydrochloride-1-Water) gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Bent u zwanger of wilt u dat binnenkort worden?
Bij de meeste infecties kunt u beter een ander medicijn gebruiken, zoals een penicilline. Hiermee is namelijk meer ervaring bij gebruik tijdens zwangerschap.
Bij trichomonas-infectie is clindamycine in de eerste 3 maanden van de zwangerschap wel het veiligste antibioticum om te gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het is waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby. Maar er zijn niet veel vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt tijdens de borstvoeding. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor het kind. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarmee meer ervaring is bij gebruik tijdens borstvoeding.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
    Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak dus de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
  • Als u dit medicijn 3 of 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u dus de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren

Kan ik zomaar stoppen met Clindamycine (als Hydrochloride-1-Water)?

Als u stopt heeft u kans dat niet alle bacteriën of parasieten verdwenen zijn. De infectie blijft dan bestaan of keert terug. Maak dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • kuur afmaken
  • zittend of staand innemen met veel water

  • clindamycine

  • maiszetmeel
  • lactose 1-water
  • talk
  • magnesiumstearaat
  • gelatine
  • ferrioxide, kleur onbekend
  • titaandioxide

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing

Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.