eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Cyclizine Zetpil 100mg Dmb 30 st

 

Cyclizine vermindert misselijkheid.

Verpakking: 30 St
EAN: 8717662760846
Apotheek De Magistrale Bereider

direct leverbaar

Verpakking: 30 St

Bestelaantal:

30 st

Prijs: 

57,85

Cyclizine vermindert misselijkheid.

EAN: 8717662760846
Apotheek De Magistrale Bereider


Cyclizine Hydrochloride

"cyclizine" als werkzame stof

Introductie Cyclizine Hydrochloride

Cyclizine vermindert misselijkheid.

Het is te gebruiken bij misselijkheid en braken en bij reisziekte.

Handelsinformatie

Cyclizine is sinds 1952 internationaal op de markt. Het is zonder recept in tabletten verkrijgbaar als het merkloze Cyclizine en 'Reisziektetabletten cyclizine'. Het is op recept in zetpillen verkrijgbaar als het merkloze Cyclizine zetpil FNA.

Hoe moet ik Cyclizine Hydrochloride gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Tabletten: innemen met een half glas water.
  • Zetpillen: de zetpil in de anus brengen. Het maakt daarbij niet zo veel uit of de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als u zetpil met een beetje water bevochtigt, kunt u hem wat makkelijker inbrengen.

Wanneer?

  • Reisziekte: neem de eerste dosis 1 tot 2 uur voor vertrek met wat voedsel in. Na 4 uur kunt u eventueel weer een dosis nemen. Neem het niet vaker dan 3 keer per dag.
  • Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap: 's avonds één dosis. Als het de volgende ochtend onvoldoende helpt 's ochtends eventueel nog een dosis.
  • Bij ernstige ziekte: bij misselijkheid een dosis nemen.

Hoe lang?

  • Reisziekte: gebruik dit medicijn om de 4 tot 6 uur zolang u verwacht last te hebben. Neem het niet vaker dan 3 keer per dag.
  • Zwangerschapsbraken: gebruik dit medicijn in eerste instantie 7 tot 10 dagen. Meestal zijn de klachten daarna grotendeels verdwenen. Krijgt u weer last van misselijkheid en braken? U kunt dan nogmaals dit medicijn gedurende 7 tot 10 dagen gebruiken.
  • Misselijkheid door ernstige ziekte: gebruik dit medicijn zo lang u zich misselijk voelt.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig

  • Sufheid, slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid, een afgenomen coordinatievermogen en een verminderd reactievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste twee weken van de behandeling, als u nog aan het medicijn moet wennen.

Zeer zelden

  • Maag- en darmklachten, zoals maagpijn of verstopping.
  • Dubbelzien, wazig zien en vermoeide, branderige ogen. Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).
  • Droge mond, keel of neus. Als u veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen. Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond.
  • Rusteloosheid, beven, irritatie, nachtmerries, hallucinaties of slapeloosheid. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.
  • Bloedafwijkingen, leveraandoeningen. Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: gevoelige opgezwollen buik, gele verkleuring van het oogwit of van de huid, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk of doordat de klachten niet overgaan of erger worden. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor cyclizine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander middel geschikter voor u.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag is onbetrouwbaar als u ook dit medicijn gebruikt. Het heeft namelijk ook een werking als anti-allergiemedicijn. Stop daarom met dit medicijn minstens drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Cyclizine Hydrochloride wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden zijn de volgende.

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd geen auto als u naast cyclizine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Cyclizine Hydrochloride gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

"verkeersdeelname_cyclizine.jpg"

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?

Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u niets van het versuffende effect heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
U mag alles eten.

Mag ik Cyclizine Hydrochloride gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik cyclizine alleen na overleg met uw arts. Als u zwanger bent, kunt u namelijk beter een ander medicijn, zoals meclozine gebruiken. Met meclozine is namelijk meer ervaring bij gebruik tijdens zwangerschap. Meestal zal uw arts u (tijdelijk) laten overstappen op meclozine. Overleg met uw arts of u beter kunt overstappen op meclozine.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in moedermelk terechtkomt, kan het bijwerkingen bij het kind geven, zoals sufheid. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens 4 uur later in.

Kan ik zomaar stoppen met Cyclizine Hydrochloride?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • pas op met alcohol
  • kan het reactievermogen verminderen
  • lees voor gebruik de bijsluiter

  • cyclizine

  • vet, vast

Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.