eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Cyklokapron Tablet Filmomhuld 500mg 60 st

 

Tranexaminezuur voorkomt dat bloedstolsels oplossen.Artsen schrijven tranexaminezuur voor bij bloedingen of gevaar voor bloedingen bij mensen met bepaalde afwijkingen in de bloedstolling (bloedstollingziekten) of bij mensen die door een andere oorzaak lang blijven bloeden. Het werkt ook bij abnormaal vaginaal bloedverlies en hereditair angioneurotisch oedeem.

Verpakking: 60 St
EAN: 8712207020409
Mylan BV

direct leverbaar

Verpakking: 60 St

Bestelaantal:

60 st

Prijs: 

24,95

Tranexaminezuur voorkomt dat bloedstolsels oplossen.Artsen schrijven tranexaminezuur voor bij bloedingen of gevaar voor bloedingen bij mensen met bepaalde afwijkingen in de bloedstolling (bloedstollingziekten) of bij mensen die door een andere oorzaak lang blijven bloeden. Het werkt ook bij abnormaal vaginaal bloedverlies en hereditair angioneurotisch oedeem.

EAN: 8712207020409
Mylan BV


Cyklokapron

"tranexaminezuur" als werkzame stof

Introductie Cyklokapron

Tranexaminezuur voorkomt dat bloedstolsels oplossen.

Artsen schrijven tranexaminezuur voor bij bloedingen of gevaar voor bloedingen bij mensen met bepaalde afwijkingen in de bloedstolling (bloedstollingziekten) of bij mensen die door een andere oorzaak lang blijven bloeden. Het werkt ook bij abnormaal vaginaal bloedverlies en hereditair angioneurotisch oedeem.

Handelsinformatie

Tranexaminezuur is sinds 1965 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Cyklokapron en Traxidot en als het merkloze Tranexaminezuur in tabletten en injecties.

Het is ook verkrijgbaar als het merkloze Tranexaminezuur mondspoeling FNA. Deze mondspoeling wordt ook als drank gebruikt.

Hoe moet ik Cyklokapron gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Tablet: de tablet niet kauwen, maar heel doorslikken met een beetje water. U mag ook de tablet op de breukstreep doormidden breken. De beide helften moet u heel doorslikken met een beetje water.
  • Injectie: de injectie zal meestal door een verpleegkundige of door een arts worden toegediend.
  • Mondspoeling: meet met de maatbeker de voorgeschreven hoeveelheid af. Spoel hiermee twee minuten lang de mond. Slik de vloeistof niet door.
  • Mondspoeling als drank: meet met de maatbeker de voorgeschreven hoeveelheid af. De mondspoeling als drank moet u doorslikken. Doe dit alleen als uw arts dit heeft voorgeschreven.

Wanneer?

  • Hemofilie (bloedingziekte), als men overvloedig bloeden na operaties of tandheelkundige ingrepen wil voorkomen: voorafgaand aan de ingreep krijgt u een tablet of injectie met tranexaminezuur.
  • Ziekte van Von Willebrand, als men overvloedig bloeden na tandheelkundige ingrepen of bij de menstruatie wil voorkomen: u moet de tabletten vanaf één dag voor de ingreep of menstruatie slikken.
  • Bij gebruik van een antistollingsmiddel, als men overvloedig bloeden na tandheelkundige ingrepen wil voorkomen: na de ingreep moet u starten met de mondspoeling.
  • Overvloedige menstruatie: gebruik dit middel tijdens de drie dagen van de menstruatie wanneer de klachten het hevigst zijn.
  • Hereditair angioneurotisch oedeem: vaak moet u dit middel dagelijks gebruiken om een aanval te voorkomen. Als de aanvallen zich vooraf duidelijk aankondigen, kunt u het ook nemen zodra dit het geval is.

Hoe lang?
In de meeste gevallen moet u dit middel gedurende een tot twee weken gebruiken. Bij een blaasoperatie of een operatie aan de prostaat bijvoorbeeld tot geen bloed meer in de urine te zien is.

  • Hemofilie (bloedingziekte), als men overvloedig bloeden na een operatie of tandheelkundige ingreep wil voorkomen: na de operatie moet u meestal nog zes tot tien dagen doorgaan met tabletten tranexaminezuur.
  • Ziekte van Von Willebrand, als men overvloedig bloeden na tandheelkundige ingrepen of bij de menstruatie wil voorkomen: u moet de tabletten zeven tot tien dagen lang gebruiken.
  • Bij gebruik van een antistollingsmiddel, als men overvloedig bloeden na tandheelkundige ingrepen wil voorkomen: na de ingreep moet u de mondspoeling twee tot vijf dagen gebruiken.
  • Bij overvloedige menstruatie, bij elke menstruatie gedurende drie dagen.
  • Bij hereditair angioneurotisch oedeem zult u het gedurende zeker meerdere jaren gebruiken.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve de gewenste werking kan dit middel ook bijwerkingen geven. Deze bijwerkingen treden vaker op bij de tabletten, injectie en mondspoeling als drank en minder vaak bij de mondspoeling.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree.

Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en roodheid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor tranexaminezuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
  • Trombose (bloedstolsel in de vaten). Het effect van tranexaminezuur kan doorslaan, waardoor op andere plekken een bloedstolsel kan ontstaan. Vooral bedlegerige patiënten hebben hier zeer zelden kans op. Dit is de reden dat mensen die al last hebben van trombose het vaak niet mogen gebruiken. In sommige gevallen kan het worden gecombineerd met een antistollingsmiddel, zoals heparine.
  • Duizeligheid, vooral als dit middel via een injectie wordt gegeven en de injectie te snel wordt toegediend.
  • Veranderingen in het zien, zoals kleurenblindheid. Waarschuw uw arts als u dit merkt. Deze bijwerking verdwijnt meestal weer als u stopt met het middel.
  • Aanval met spierschokken en spierkrampen. Neem direct contact op met een arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Cyklokapron wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Cyklokapron gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Cyklokapron gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Laat daarom uw arts weten dat u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Tabletten, mondspoeling en mondspoeling als drank

  • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Cyklokapron?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • tranexaminezuur

  • cellulose, microkristallijn
  • hyprolose
  • talk
  • magnesiumstearaat
  • siliciumdioxide
  • povidon
  • methacrylzuurcopolymeren
  • titaandioxide
  • macrogol 8000
  • vanilline

VerzekeraarVergoeding
a.s.r. zorgPreferent
Aevitae (EUCARE)Preferent
AnderZorgPreferent
CZPreferent
CZ JustPreferent
De FrieslandNiet preferent
ENO ZorgverzekeraarPreferent
FBTONiet preferent
Ik kies zelf van a.s.r. (vh. Ditzo)Preferent
InterpolisNiet preferent
IZA-VNG (Gemeenten)Preferent
JaaahNiet preferent
MenzisPreferent
One Underwriting B.V. (Zilveren Kruis)Niet preferent
ONVZ ZiektekostenverzekeraarNiet preferent
UMC ZorgverzekeringPreferent
UnivePreferent
VGZPreferent
VVAA (ONVZ)Niet preferent
ZekurPreferent
Zilveren Kruis / ZieZoNiet preferent
Zorg en ZekerheidPreferent

Preferente medicijnen worden vergoed.
Niet-preferente medicijnen worden niet vergoed.
(stand april 25)

[stand april 2025]


Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.