eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Elidel Creme 10mg/g 30 g

 

Pimecrolimus onderdrukt het afweersysteem en remt ontstekingen.Artsen schrijven het voor bij eczeem. Artsen schrijven het soms voor bij psoriasis en overige huidaandoeningen, zoals lichen sclerosus en lichen planus.

Verpakking: 30 G
EAN: 8712207020676
Mylan BV

1-2 werkdagen

Verpakking: 30 G

Bestelaantal:

30 g

Prijs: 

30,67

Pimecrolimus onderdrukt het afweersysteem en remt ontstekingen.Artsen schrijven het voor bij eczeem. Artsen schrijven het soms voor bij psoriasis en overige huidaandoeningen, zoals lichen sclerosus en lichen planus.

EAN: 8712207020676
Mylan BV


Elidel

"pimecrolimus op de huid" als werkzame stof

Introductie Elidel

Pimecrolimus onderdrukt het afweersysteem en remt ontstekingen.

Artsen schrijven het voor bij eczeem. Artsen schrijven het soms voor bij psoriasis en overige huidaandoeningen, zoals lichen sclerosus en lichen planus.

Handelsinformatie

Pimecrolimus is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Elidel in een crème.

Hoe moet ik Elidel gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Uw arts heeft u waarschijnlijk instructie gegeven hoe vaak en wanneer u dit medicijn moet aanbrengen. Het is aan te raden deze instructie op te schrijven, zodat u dit later na kunt kijken.

Hoe?

  • Vermijd contact met de ogen en slijmvliezen (neus, mond). Komt het per ongeluk toch daar terecht, haal de crème dan weg en spoel met ruim water.
  • Zorg dat de huid droog is voor u de crème aanbrengt.
  • Breng de crème dun aan, zodat de huid wel vet is, maar er geen laagje overblijft. Als u het te dik smeert, heeft u meer kans op bijwerkingen.
  • Was de vinger waarmee u de crème heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te verkrijgen in uw apotheek.
  • Dek de huid NIET af met verband of plasticfolie. Hierdoor kan te veel werkzame stof in het lichaam terechtkomen.

Wanneer?

  • Breng de crème aan op een moment dat u weet dat u het eerstkomende halfuur geen water op de huid komt, anders spoelt u het er weer af.
  • Smeer de huidaandoening in wanneer deze verergert of weer opkomt. Meestal gebruikt u de crème 2 keer per dag, gedurende maximaal 6 weken.
  • Als de verschijnselen weg zijn, stopt u het gebruik. Als de klachten weer terugkomen, kunt u weer beginnen. Gebruik dit medicijn een aantal dagen tot de huidaandoening is verdwenen of sterk is verminderd. En dan weer een aantal dagen niet.
  • Ga verder gewoon door met de vette crème of zalf zonder werkzaam bestanddeel, die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven.

Hoe lang?
Als u met dit medicijn begint, kunt u het maximaal 6 weken achtereen gebruiken. Merkt u na 6 weken nog geen verbetering? Raadpleeg dan uw arts.

Als de klachten terugkomen, kunt u het weer gebruiken. Meestal is enkele dagen of weken voldoende. Daarna stopt u weer.

Na een jaar zal de arts controleren of verder gebruik nog nodig is.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Op de plaats waar u het aanbrengt een branderig gevoel, jeuk en roodheid. Binnen enkele dagen na het starten hoort u hier geen last meer van te hebben. Is dat wel het geval? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Zelden

  • Huiduitslag en irritatie. Zeer zelden pijnlijk of tintelend gevoel, gevoelige en droge huid, schilfering.
  • Warmtegevoel en een blozende huid. Dit kan versterkt worden door het drinken van alcohol. Het alcoholeffect treedt dan ook op andere dan de ingesmeerde huiddelen op.
  • Huidinfecties. Dit medicijn kan de verschijnselen van een huidinfectie maskeren. U merkt dus minder snel op dat de huid met een bacterie, schimmel of virus is geïnfecteerd. De verschijnselen van een infectie, zoals jeuk, zwelling en roodheid treden immers minder. De infecties kunnen zich daardoor ongemerkt uitbreiden. Gebruik dit medicijn daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat deze is geïnfecteerd met een schimmel, bacterie of virus. Dus bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.

Zeer zelden

  • Verkleuring van de huid.
  • Gezwollen lymfeklieren. Raadpleeg in dat geval uw arts.
  • In zeldzame gevallen kan huidkanker voorkomen. Meld het aan uw arts als u bijvoorbeeld verandering van een moedervlek opmerkt. Gebruik dit medicijn niet op dergelijke plekken of op plekken waar u eerder huidkanker had.
  • Dit medicijn kan de huid gevoeliger maken voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid of andere verkleuring van de huid en ernstige verbranding door de zon geven. Blijf met de ingesmeerde huiddelen uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op met een hoge beschermingsfactor en ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, ga dan direct naar uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn, Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden ontstaat een ernstige overgevoeligheid met zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-Hulpdienst. In zeer zeldzame gevallen Ook kunt u duizelig worden of flauwvallen. Neem dan ook direct contact op met uw arts. In deze gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor pimecrolimus. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Elidel wisselwerkingen met andere medicijnen?

Smeer andere crèmes, zalven en lotions niet tegelijkertijd op de ingesmeerde plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette smeersel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere smeersel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Als ik Elidel gebruik, mag ik dan...

alcohol drinken?
Sommige mensen krijgen door drinken van alcohol last van blozen of huidirritatie. U kunt het gebruik van alcohol eventueel voorzichtig proberen om te kijken of u hier last van krijgt.

autorijden en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Elidel gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Hoewel u het op de huid aanbrengt, is er toch een kans dat een klein deel van het medicijn in het bloed terechtkomt en zo het ongeboren kind kan bereiken. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk terecht komt, is het niet waarschijnlijk dat dit schadelijk is voor de baby. Als uw arts vindt dat u borstvoeding kunt geven en smeert u dit medicijn op of rond de tepel? Spoel de tepel dan goed af met water voordat u borstvoeding geeft.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

U gebruikt dit medicijn 1 tot 2 keer per dag. Als u een toediening vergeten bent, gebruik dan de crème zodra u eraan denkt. Is het al tijd voor de volgende toediening? Sla dan de vergeten dosis over. Vaker dan 2 keer per dag insmeren heeft geen zin. Mocht u de crème vlak na het aanbrengen per ongeluk afwassen, dan kunt u het wel opnieuw aanbrengen.

Kan ik zomaar stoppen met Elidel?

U kunt in één keer stoppen met dit medicijn.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • felle zon en uvlamp op de huid vermijden
  • na openen 1 jaar houdbaar

  • pimecrolimus

  • middellangeketentriglyceriden
  • oleylalcohol
  • propyleenglycol
  • stearylalcohol
  • cetylalcohol
  • mono- en diglyceriden van vetzuren
  • natriumcetostearylsulfaat
  • benzylalcohol
  • citroenzuur 0-water
  • natriumhydroxide
  • water, gezuiverd

Elidel Creme 10mg/G wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept.

Preferentiebeleid is niet van toepassing.

[stand april 2025]


Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.