eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Galantamine Sandoz Retard Capsule Mva 8mg 30 st

 

Galantamine versterkt de werking van acetylcholine in de hersenen. Acetylcholine is een stof die van nature in de hersenen voorkomt.

Verpakking: 30 St
EAN: 8712371012255
Sandoz BV

1-2 werkdagen

Verpakking: 30 St

Bestelaantal:

30 st

Prijs: 

16,57

Galantamine versterkt de werking van acetylcholine in de hersenen. Acetylcholine is een stof die van nature in de hersenen voorkomt.

EAN: 8712371012255
Sandoz BV


Galantamine (als Hydrobromide)

"galantamine" als werkzame stof

Introductie Galantamine (als Hydrobromide)

Galantamine versterkt de werking van acetylcholine in de hersenen. Acetylcholine is een stof die van nature in de hersenen voorkomt.

Artsen schrijven het voor bij dementie.

Handelsinformatie

Galantamine is sinds 1991 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules en tabletten onder de merknaam Reminyl en als het merkloze Galantamine.

Hoe moet ik Galantamine (als Hydrobromide) gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Tabletten: doorslikken met een half glas water.
  • Capsules met gereguleerde afgifte (MGA): heel doorslikken met een half glas water. Vindt u het moeilijk om de capsules heel door te slikken? U mag de capsules dan openmaken. U moet wel de korrels uit de capsule heel doorslikken, bijvoorbeeld op een lepel appelmoes of vla. Als u de korrels fijnmaakt komt de hele dosis in één keer vrij in het lichaam, en dat is te veel tegelijk.

Wanneer?
Neem dit medicijn in tijdens of net na het eten of met wat voedsel. U heeft dan minder kans op maagklachten.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij het ontbijt.
Als u het 2 keer per dag gebruikt: bij het ontbijt en bij het avondeten.

Hoelang?
Na 3 tot 6 maanden zal uw arts met u bekijken of galantamine voldoende werkzaam is. Als het voldoende werkzaam is kunt u het langere tijd blijven gebruiken.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Misselijkheid of braken. Zelden buikpijn, diarree en een opgeblazen gevoel. U kunt vooral in de eerste week van de behandeling misselijk zijn. Uw arts zal de dosering geleidelijk opbouwen zodat u minder kans op deze bijwerking heeft.
    Neem dit medicijn in met wat voedsel, dan wordt u minder snel misselijk.

Zelden

  • Verminderde eetlust en gewichtsverlies. Neem contact op met uw arts als u te veel gewicht verliest.
  • Duizeligheid en meer kans op flauwvallen. Merkt u dat u duizelig bent? U kunt dan het beste even blijven zitten of liggen tot het is weggetrokken.
  • Psychische klachten, zoals depressiviteit en hallucinaties. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Slaperigheid, hoofdpijn, vermoeidheid, slap gevoel.
  • Trillen en beven, spierkrampen, zeer zelden spierzwakte. Als u de ziekte van Parkinson heeft, kunnen uw klachten tijdelijk verergeren. Raadpleeg uw arts, als u hier last van heeft.
  • Hartritmestoornissen en te hoge bloeddruk. Zeer zelden hartkloppingen of een te lage bloeddruk. U merkt een bepaalde hartritmestoornis soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

Zeer zelden

  • Aanval van epilepsie (stuipen). Waarschuw dan uw arts.
  • Overmatig zweten. Zeer zelden kunt u uitgedroogd raken. Dit merkt u aan voortdurende dorst en een droge huid en slijmvliezen. Zorg dat u voldoende drinkt, minstens anderhalf tot 2 liter vocht per dag.
  • Tintelingen of een doof gevoel.
  • Wazig zien, oorsuizen, verandering van smaak.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
    In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming, hoge koorts en gewrichtspijn. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Bij een andere zeldzame overgevoeligheid ontstaat een rode uitslag op de huid met kleine, met pus gevulde, bultjes of krijgt u een rode uitslag over het hele lichaam. Stop direct met dit medicijn, zodra u huiduitslag merkt en waarschuw meteen een arts. Blijkt u overgevoelig voor galantamine? Geef dat aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Als u astma of COPD (chronische bronchitis of longemfyseem) heeft: u kunt meer last van benauwdheid krijgen. Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Galantamine (als Hydrobromide) wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Galantamine (als Hydrobromide) gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizeligheid, slaperigheid, hallucinaties en vermoeidheid. U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto als de dosering omhoog gaat. Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Let op: ook dementie kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR. Op deze website kunt u ook de folder 'Dementie en het rijbewijs' vinden.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit medicijn, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Galantamine (als Hydrobromide) gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven overleg dan met uw arts of apotheker.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen.

Capsules met gereguleerde afgifte: gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag en ontdekt u dat u per ongeluk een dosis niet heeft ingenomen? Ontdekt u dit dezelfde dag: neem dan alsnog de vergeten dosis in. Ontdekt u het de volgende dag? Sla de vergeten dosis dan over. Neem nooit een dubbele dosis op 1 dag.

Tabletten: gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag en ontdekt u dat u per ongeluk een dosis niet heeft ingenomen? En duurt het meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Galantamine (als Hydrobromide)?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • heel doorslikken, niet kauwen
  • kan het reactievermogen verminderen

  • galantamine

  • natriumlaurylsulfaat
  • methacrylzuurcopolymeren
  • hypromellose
  • carbomeer, soort onbekend
  • hyprolose
  • magnesiumstearaat
  • talk
  • gelatine
  • titaandioxide
  • inkt

VerzekeraarVergoeding
CZNiet preferent
CZ JustNiet preferent
De FrieslandNiet preferent
DSWPreferent
FBTONiet preferent
InterpolisNiet preferent
inTwente ZorgverzekeraarPreferent
One Underwriting B.V. (Zilveren Kruis)Niet preferent
Stad Holland ZorgverzekeraarPreferent
Zilveren Kruis / ZieZoNiet preferent

Preferente medicijnen worden vergoed.
Niet-preferente medicijnen worden niet vergoed.
(stand april 25)

[stand april 2025]


Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.