eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)

Miconazolnitraat Sanias Hydrofiele Creme 20mg/g 30 g

 

Miconazol is een antischimmelmiddel.Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel en schimmelnagels. Het wordt ook gebruikt bij een aantal huidinfecties met bacteriën, zoals acne.

Verpakking: 30 G
EAN: 8716049002296
Aurobindo Pharma BV

direct leverbaar

Verpakking: 30 G

Bestelaantal:

30 g

Prijs: 

6,79

Miconazol is een antischimmelmiddel.Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel en schimmelnagels. Het wordt ook gebruikt bij een aantal huidinfecties met bacteriën, zoals acne.

EAN: 8716049002296
Aurobindo Pharma BV


Verzendkosten 4,95
Vanaf 29,- gratis
Tot 40% korting

Miconazolnitraat Sanias 20 mg/g, hydrofiele crème

Miconazolnitraat behoort tot de groep van de antimycotica. Deze middelen zorgen ervoor dat
schimmels worden gedood.

RVG nummer 23178=15382

Toepassing
Gebruiken bij infecties van huid en nagels die veroorzaakt worden door voor miconazolnitraat gevoelige schimmels en gisten

Samenstelling
Werkzame stof: Het werkzame bestanddeel is miconazolnitraat, 20 mg per gram hydrofiele crème.
Hulpstoffen: ethyleenglycolpalmitostearaat en polyoxyethyleenglycolpalmitostearaat, oleoyl macrogolglyceriden, paraffine, benzoëzuur (E210: 2 mg/g), water.

Gebruik
Indien uw arts niet anders voorschrijft is het gebruik als volgt:

Huidinfecties
Een weinig crème één of tweemaal per dag op het aangedane huidgedeelte aanbrengen en dun
uitstrijken. Bij de behandeling van infecties van de voeten is het aan te bevelen tegelijkertijd en als nabehandeling dagelijks een weinig Miconazolnitraat Sanias 20 mg/g, strooipoeder op het letsel te strooien, vooral tussen de tenen, en eventueel ook in de kousen en schoenen. De behandeling dient ononderbroken te worden voortgezet tot de huidafwijking geheel is verdwenen (meestal na twee tot vijf weken).

Nagelinfecties
De geïnfecteerde nagels zo kort mogelijk knippen. Eén tot tweemaal per dag een weinig crème op de geïnfecteerde nagel uitstrijken en de nagel afdekken met een niet-geperforeerde hechtpleister. De behandeling voortzetten, ook na het loskomen van de geïnfecteerde nagel (meestal na twee tot drie weken), totdat hergroei van een gezonde nagel en volledige genezing zijn optreden (meestal na ongeveer 32 weken).
Opmerking: het dagelijks wassen van de geïnfecteerde delen is noodzakelijk.
Als u merkt dat Miconazolnitraat Sanias 20 mg/g te sterk of juist te weinig werkt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Niet gebruiken bij
U bent allergisch voor een van de stoffen in dit geneesmiddel. U bent allergisch voor andere gelijkaardige antischimmel geneesmiddelen

Lees voor gebruik de bijsluiter.

Fabrikant
Aurobindo Pharma B.V.
Baarnsche Dijk 1
3741 LN Baarn


Miconazol Nitraat

"miconazol op de huid" als werkzame stof

Introductie Miconazol Nitraat

Miconazol is een antischimmelmiddel.

Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel en schimmelnagels. Het wordt ook gebruikt bij een aantal huidinfecties met bacteriën, zoals acne.

Handelsinformatie

Miconazol is sinds 1971 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Daktarin, Dermacure en als het merkloze Antischimmelcrème HTP miconazolnitraat, Antischimmelpoeder HTP miconazolnitraat, Miconazolnitraat en Miconazol zalf FNA. Het is te verkrijgen in strooipoeder, crème, zalf en tinctuur.

Miconazol wordt op de huid ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Daktacort en Acnecare en als het merkloze Miconazol/hydrocortison, Miconazol/Zinkoxide smeersel FNA en Miconazol/Zinkoxide kalkwaterzalf FNA.

Hoe moet ik Miconazol Nitraat gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Gebruik de crème of zalf bij huidinfecties en voetschimmel, de tinctuur op schimmelnagels en strooi bij voetschimmel of schimmelnagels het poeder in uw sokken en schoenen. Gebruik de combinatie met benzoylperoxide bij acne.

  • Huidinfecties: de schimmeldraden bevinden zich een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème of zalf daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek.
  • Voetschimmel: vóór elke toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen. Smeer de crème daarom 2 cm breder dan de ontstoken plekken.
  • Schimmelnagels: houd de nagels zo kort mogelijk. Vóór elke toepassing goed schoonmaken. Als na 2 tot 3 weken de nagel loslaat, doorgaan met de behandeling tot een nieuwe, gezonde nagel is aangegroeid. Dat duurt circa acht maanden.
  • Acne: test eerst of uw huid de crème verdraagt door de eerste dagen een klein oppervlak te behandelen. Als het goed gaat, kunt u een groter gebied behandelen. Maak de huid schoon met lauw water voordat u de crème aanbrengt. Smeer de crème in een dunne laag op de aangedane plekken.

Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 1 of 2 keer per dag. Kies daarvoor vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel het te gebruiken. Bijvoorbeeld 's ochtends na het douchen en/of 's avonds voor u gaat slapen.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af. Als u te vroeg stopt, kan de schimmelinfectie terugkeren.

  • Huidinfecties en voetschimmel: meestal 2 tot 6 weken. Doorsmeren tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
  • Nagelinfecties: meestal 8 maanden, ook als de geinfecteerde nagel al eerder is losgekomen. Deze lange periode is nodig om een nieuwe gezonde nagel te laten aangroeien.
  • Acne: meestal 4 tot 12 weken.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden

  • Irritatie van de huid, branderig of warm gevoel of jeuk. Meestal trekt dit in enkele dagen vanzelf weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, rode plekken, galbulten of jeuk. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts.
    In zeldzame gevallen kunt u last krijgen van duizeligheid, flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel. U kunt daarbij erg benauwd worden. Ook ontstaat in zeldzame gevallen een ernstige huidafwijking met blaren op de huid. In deze gevallen moet u onmiddelllijk een arts raadplegen of naar de Eerste-hulpdienst gaan. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor miconazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts of apotheker als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Miconazol Nitraat wisselwerkingen met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen zijn:

  • antistollingsmiddelen, namelijk fenprocoumon en acenocoumarol. Miconazol versterkt het effect van deze medicijnen. Uw arts zal miconazol vervangen door een ander medicijn. Neem hierover contact op met uw arts.

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Miconazol Nitraat gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Miconazol Nitraat gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Heeft u dit medicijn op of rond de tepel aangebracht? Maak voor de borstvoeding de tepel dan schoon met (afgekoeld gekookt) water.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Een keer vergeten is niet zo erg. Gebruik het dan alsnog, zodra u eraan denkt. Als het al bijna tijd is voor de volgende toepassing, sla het dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Miconazol Nitraat?

U kunt op elk moment in één keer stoppen. Als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan de infectie makkelijk terugkomen.

Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • miconazol

  • ethyleenglycolmonostearaat
  • macrogolstearaat
  • macrogololeaat
  • paraffine, vloeibaar
  • benzoezuur
  • water, gezuiverd

Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.