Modafinil Aurobindo Tablet 100mg 30 st
Modafinil verbetert de aandacht en voorkomt slaperigheid en slaapaanvallen.
Verpakking: 30 St
EAN: 8718469941605
Aurobindo Pharma BV













Medicijn-informatie
Modafinil
"modafinil" als werkzame stof
Introductie Modafinil
Modafinil verbetert de aandacht en voorkomt slaperigheid en slaapaanvallen.
Artsen schrijven het voor bij extreme slaperigheid overdag, zoals bij narcolepsie.
Handelsinformatie
Modafinil is sinds 1994 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknamen Aspendos en Modiodal en als het merkloze Modafinil.
Hoe moet ik Modafinil gebruiken?
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Innemen met een half glas water.
Veroorzaken de tabletten maagklachten bij u? Neem ze dan in met wat voedsel.
Wanneer?
Meestal raadt de arts aan om de dagdosering in 1 of 2 keer in te nemen.
Moet u dit medicijn 1 keer per dag gebruiken? Neem het dan 's ochtends, bijvoorbeeld bij uw ontbijt.
Moet u het 2 keer per dag gebruiken? Neem de eerste dosis dan 's ochtends, en de tweede rond twaalf uur ', bijvoorbeeld bij uw lunch.
Het werkt dan gedurende de hele dag. Neem de laatste dosis liever niet na 2 uur 's middags omdat u dan 's avonds moeite met inslapen kan krijgen.
De meeste mensen gebruiken dit medicijn dagelijks. Sommigen alleen bij speciale activiteiten waarbij het van belang is niet in slaap te vallen. Zoals een vergadering of een concert.
Hoe lang?
Meestal kunt u dit medicijn levenslang gebruiken.
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn ook bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Soms
- Hoofdpijn. Dit gaat binnen een paar dagen over als u gewend bent geraakt aan het medicijn. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden migraine.
Zelden
- Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, verminderde eetlust, verstopping of juist diarree. Misselijkheid is meestal te voorkomen door de tablet met wat voedsel in te nemen.
Zeer zelden winderigheid, opkomend maagzuur, braken, moeite met slikken.
Door de maagdarmklachten en afname van de eetlust, kunt u gewicht verliezen. Raadpleeg uw arts als het eten echt een probleem gaat worden. - Droge mond, hierdoor zeer zelden zweertjes in de mond, dorst, veranderde smaak.
Als u veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. - Nervositeit, angstgevoelens en prikkelbaarheid. Hierdoor kunt u moeite hebben om in te slapen. Zeer zelden abnormale dromen.
Daarom is het belangrijk de tabletten niet later dan 2 uur in de middag te nemen. - Depressieve of abnormale gedachten, verwardheid. Zeer zelden snel van slag zijn, spraak- en geheugenproblemen. Overleg met uw arts als u deze bijwerkingen merkt.
- Duizeligheid. Zeer zelden draaiduizeligheid.
- Slaperigheid of zwak gevoel. Hoewel dit medicijn meestal juist wakker houdt, kan het zelden ook slaperigheid veroorzaken.
- Tintelingen of doof gevoel in handen of voeten.
- Wazig zien. Dit komt soms door droge ogen.
- Opvliegers (warmte-aanvallen met een rood hoofd).
- Loopneus, ontstoken neusslijmvlies.
- Hartkloppingen, versnelde hartslag en pijn op de borst. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft. Zeer zelden een te hoge of juist te lage bloeddruk. U arts zal uw bloeddruk en hartslag regelmatig controleren.
- Huiduitslag, jeuk, acne. Neem contact op met uw arts. Dit kunnen verschijnselen zijn van overgevoeligheid (zie Zeer zelden, Overgevoeligheid), maar dat hoeft niet.
Zeer zelden
- Overgevoeligheid voor modafinil. U kunt dit onder andere merken aan een loopneus, hoesten, benauwdheid, jeukende ogen, huiduitslag, jeuk en galbulten. Overleg in deze gevallen met uw arts.
In zeer zeldzame gevallen ontstaat een zeer ernstige overgevoeligheid met koorts, huiduitslag of benauwdheid, flauwvallen en zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel, of blaren op de huid en in de mond. Waarschuw in deze gevallen meteen een arts of ga naar de Eerstehulpdienst.
Blijkt u inderdaad overgevoelig voor dit medicijn, meld dat dan aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt. - Spier- of gewrichtspijn, gespannen spieren, spierkrampen, trillen, moeite met bewegen, onhandigheid.
- Vasthouden van vocht in handen en voeten.
- Minder zin in seks.
- Ontstoken keel en bijholtes.
- Opgezette lymfeklieren. Neem contact op met uw arts.
- Verandering van persoonlijkheid, zoals toename van vijandige gevoelens naar zichzelf of anderen. Dit kan zich uiten in zelfverwonding of gedachten aan zelfmoord. Neem contact op met uw arts als de als u dit merkt. Ook kunnen wanen en hallucinaties optreden.
- Een tekort aan witte bloedcellen. Neem contact op met uw arts bij keelpijn, koorts, blaren in de mond of infecties.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Heeft Modafinil wisselwerkingen met andere medicijnen?
Dit middel heeft wisselwerkingen met veel andere medicijnen. In de tekst hieronder staan meestal alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
- Anticonceptiepil, vaginale ring en de anticonceptiepleister. Modafinil vermindert de betrouwbaarheid van de pil. Hierdoor stijgt de kans op een zwangerschap. Overleg met uw arts. Mogelijk vervangt uw arts modafinil door een ander medicijn. Of misschien adviseert uw arts u een ander anticonceptiemiddel, zoals een spiraaltje of de prikpil. Als dit niet mogelijk is, kunt u condooms gebruiken.
Bent u minder dan een maand geleden gestopt met modafinil? Na stoppen is de pil nog nog 4 weken onbetrouwbaar. - Ciclosporine, een afweeronderdrukkend medicijn. Modafinil vermindert het effect van ciclosporine. Overleg met uw arts. Mogelijk vervangt uw arts modafinil door een ander medicijn. Kan dat niet, dan zal uw arts de hoeveelheid ciclosporine in uw bloed controleren en de dosering eventueel verhogen.
Als u stopt met het gebruik van modafinil, moet de dosering van ciclosporine weer worden verlaagd. Stop daarom alleen met modafinil in overleg met uw arts. - Sommige medicijnen tegen hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
Als ik Modafinil gebruik, mag ik dan...
autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, duizeligheid, verwardheid, wazig zien en (een enkele keer) slaperigheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor. Ook als de dosering omhoog gaat, kunt u (extra) last hebben van deze bijwerkingen.
Gebruikt u meer dan 400 mg modafinil per dag? Overleg met uw arts of apotheker.
Let op: ook slaapziekte kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.
Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) wilt autorijden.
alcohol drinken?
Alcohol versterkt de bijwerkingen van modafinil. Ook beïnvloedt alcohol uw beoordelingsvermogen. Beperk daarom het gebruik van alcohol.
alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik Modafinil gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?
Neem de vergeten dosis alsnog in. Houd daarbij rekening met het effect van modafinil op uw slaap. Is het te laat in de middag, waardoor u verwacht niet goed te kunnen inslapen? Sla in dat geval de vergeten dosis over.
Kan ik zomaar stoppen met Modafinil?
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. De verschijnselen kunnen dan wel terug komen.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.
Adviezen
- kan het reactievermogen verminderen
Werkzame stof
- modafinil
Hulpstoffen
- lactose 1-water
- carmellose polymeer
- povidon
- magnesiumstearaat
Vergoeding en Preferentiebeleid:
Verzekeraar | Vergoeding |
---|---|
a.s.r. zorg | Niet preferent |
Aevitae (EUCARE) | Niet preferent |
AnderZorg | Preferent |
CZ | Preferent |
CZ Just | Preferent |
De Friesland | Preferent |
DSW | Niet preferent |
ENO Zorgverzekeraar | Niet preferent |
FBTO | Preferent |
Ik kies zelf van a.s.r. (vh. Ditzo) | Niet preferent |
Interpolis | Preferent |
inTwente Zorgverzekeraar | Niet preferent |
IZA-VNG (Gemeenten) | Niet preferent |
Jaaah | Niet preferent |
Menzis | Preferent |
One Underwriting B.V. (Zilveren Kruis) | Preferent |
ONVZ Ziektekostenverzekeraar | Niet preferent |
Stad Holland Zorgverzekeraar | Niet preferent |
UMC Zorgverzekering | Niet preferent |
Unive | Niet preferent |
VGZ | Niet preferent |
VVAA (ONVZ) | Niet preferent |
Zekur | Niet preferent |
Zilveren Kruis / ZieZo | Preferent |
Zorg en Zekerheid | Niet preferent |
Preferente medicijnen worden vergoed.
Niet-preferente medicijnen worden niet vergoed.
(stand april 25)
[stand april 2025]
Vragen?
Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.


Ervaar de voordelen:
- Niet meer wachten of terug hoeven komen in de apotheek.
- Ruime beschikbaarheid van uw medicijnen*.
- Gratis bezorging van uw medicatie.
- Geplande 3-maandelijkse levering.
- Bestelherinnering per e-mail als de medicatie bijna op is.
- Medicijnbewaking, ook over uw drogisterij-aankopen.