Nexavar Tablet Filmomhuld 200mg 112 st
Sorafenib is een tyrosinekinaseremmer. Dit is een doelgerichte kankerremmende stof ('targeted therapy').
Verpakking: 112 St
EAN: 4057598027885
Bayer BV













Medicijn-informatie
Nexavar
"sorafenib" als werkzame stof
Introductie Nexavar
Sorafenib is een tyrosinekinaseremmer. Dit is een doelgerichte kankerremmende stof ('targeted therapy').
Artsen schrijven het voor bij nierkanker, leverkanker en een bepaalde vorm van schildklierkanker.
Handelsinformatie
Sorafenib is sinds 2005 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Nexavar.
Hoe moet ik Nexavar gebruiken?
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Wanneer?
Het maakt niet uit of u dit middel op een volle of lege maag inneemt. Neem het echter NIET in met een vette maaltijd. In combinatie met veel vet wordt het medicijn niet goed opgenomen. Na een vette maaltijd moet u minimaal twee uur wachten voor u dit middel inneemt.
Bij misselijkheid kan het helpen dit middel met wat voedsel in te nemen. Doe dat bij voorkeur niet met de warme maaltijd, aangezien dat meestal de vetste maaltijd is.
Hoe lang?
Per soort kanker is er een ander type behandeling met een ander toedieningsschema.
Uw arts bepaalt dit voor iedere individuele patiënt.
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Dit middel heeft een krachtige werking op de celdeling, niet alleen van kankercellen maar ook van gezonde lichaamscellen. Hierdoor kunnen bijwerkingen ontstaan, bijvoorbeeld op plaatsen waar de cellen zich van nature snel delen. Dit zijn de slijmvliezen van mond, maag en darmen, de huid, de haren en het bloed.
Door de lijst van bijwerkingen kan het lijken dat het middel erger is dan de kwaal. Maar de bijwerkingen komen lang niet bij iedereen in dezelfde mate voor. Bovendien gaan de bijwerkingen na de chemokuur geleidelijk over.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Regelmatig
- Maagpijn, zuurbranden, diarree en misselijkheid. Soms verminderde eetlust, buikpijn, verstopping en braken en hierdoor gewichtsverlies. Deze bijwerkingen ontstaan door ontsteking van de slijmvliezen van slokdarm, maag en darmen. Om maagpijn en brandend maagzuur te bestrijden, kan de arts een maagbeschermend middel voorschrijven. Bij misselijkheid schrijft de arts een antibraakmiddel voor. Zorg dat u extra drinkt als u diarree heeft en moet overgeven. Mogelijk helpt het om vaker te eten, maar dan kleine beetjes.
- Huidreacties die niet worden veroorzaakt door overgevoeligheid. Hierbij kunt u last krijgen van huiduitslag, een droge huid, jeuk en roodheid.
Soms
- Het hand-voet-syndroom. Hierbij raken de handen en voeten rood en opgezwollen met pijn, tintelingen, kloven en zweertjes.
- Haaruitval en kaalheid.
- Vermoeidheid.
- Verhoogde bloeddruk. Uw arts zal uw bloeddruk regelmatig controleren.
- Pijn, zoals hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, botpijn en pijn van de tumor.
Zelden
- Pijnlijke mond, tong of keel, droge mond, smaakstoornissen en heesheid. Deze bijwerkingen ontstaan door ontsteking van de slijmvliezen van mond en keel, slokdarm. U kunt dit zien aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. In veel gevallen helpt het om op ijsblokjes te zuigen, tijdens en direct na de chemotherapie. Tijdens de chemokuur kunnen ingrepen aan uw gebit of in uw mond de klachten verergeren. Daarom is het verstandig vóór u aan de chemokuur begint, uw tandarts uw gebit te laten controleren en eventueel behandelen. Verzorg uw gebit extra goed door een aantal maal per dag te poetsen met een zachte tandenborstel. Ook kunt u spoelen met een desinfecterende mondspoeling.
- Bloedarmoede, een verhoogde kans op infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Deze bijwerkingen ontstaan doordat het lichaam minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes aanmaakt. Neem bij de volgende verschijnselen contact op met uw arts: onverklaarbare koorts of keelpijn, blaasjes in de mond en keel, bloedneuzen, onverklaarbare blauwe plekken en extreme vermoeidheid. Neem ook altijd contact op met uw arts bij infecties zoals verkoudheid, keelontsteking, griep, steenpuisten en andere huidinfecties.
- Koorts en griepachtige verschijnselen. Raadpleeg uw arts. Het kunnen verschijnselen zijn van een tekort aan witte bloedcellen.
- Bijwerkingen op het zenuwstelsel: duizeligheid, oorsuizen, tintelingen, jeuk of kriebelingen.
- Impotentie (erectieproblemen).
- Droge huid, acne, blaren of ernstige schilfering met roodheid.
- Depressiviteit.
- Verminderde schildklierwerking. Dit merkt u onder andere aan kouwelijkheid en vermoeidheid.
Zeer zelden
- Longproblemen, zoals benauwdheid of pijn op de borst. Dit komt soms door een verminderde werking van het hart. Neem dan direct contact op met een arts. Als uw ademhaling sneller is en uw huid blauw kleurt, moet u ook direct contact opnemen met een arts.
- Borstgroei, ook bij mannen.
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. Te merken aan huiduitslag en galbulten. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een ernstige huidafwijking en koorts. Stop dan het gebruik en raadpleeg direct een arts.
- Ontstekingen van de alvleesklier of lever. Raadpleeg uw arts bij hevige buikpijn en bij een gele verkleuring van de huid.
- Hersenaandoening. Dit is te merken aan hoofdpijn, bewustzijnsverlaging, spiertrekkingen en een verminderd gezichtsvermogen. Bel bij deze klachten uw arts.
- Onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid, zowel bij vrouwen als bij mannen. Het is waarschijnlijk dat dit medicijn de vruchtbaarheid vermindert. In welke mate dat plaatsvindt, is nog niet bekend. Overleg met uw arts als u na gebruik van dit middel nog kinderen wilt krijgen.
Neem contact op met uw verpleegkundige of arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen. Soms is het nodig om de dosering aan te passen zodat de bijwerkingen verminderen. Soms ook zal de arts een ander medicijn voorschrijven tegen de bijwerkingen.
Bespreek ook met uw arts of verpleegkundige als u zich zorgen maakt over bijwerkingen. Ervaart u andere bijwerkingen dan die hierboven staan? Meld dat dan aan uw apotheek, arts of verpleegkundige.
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Heeft Nexavar wisselwerkingen met andere medicijnen?
Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen en niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'Samenstelling'.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
- Vaccins. Meld altijd aan de arts dat u sorafenib gebruikt. Sorafenib kan de werkzaamheid van sommige soorten vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen door de vaccins vergroten. Overleg met uw apotheker of arts als u moet worden gevaccineerd.
- De antistollingsmiddelen, acenocoumarol en fenprocoumon. Sorafenib kan het effect van acenocoumorol en fenprocoumon versterken. Meld het aan de trombosedienst als u sorafenib gaat gebruiken of als u gaat stoppen met sorafenib.
- Rifampicine, een medicijn dat wordt gebruikt tegen tuberculose. Rifampicine kan de werking van sorafenib verminderen. Overleg hierover met uw arts.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Neem daarom uw medicatieoverzicht mee als u naar het ziekenhuis gaat. Dit is een overzicht waarop staat welke medicijnen u gebruikt, maar ook of u bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde medicijnen. U kunt dit overzicht bij uw eigen apotheek opvragen. Krijgt u in het ziekenhuis nieuwe medicijnen, of verandert er iets aan uw medicijngebruik? Geef dit dan ook weer door aan uw eigen apotheek. Dan blijft uw medicatieoverzicht actueel.
Als ik Nexavar gebruik, mag ik dan...
autorijden?
Dit middel vermindert de rijvaardigheid niet.
alcohol drinken?
Alcohol irriteert de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Het vergroot daardoor de kans op bijwerkingen op de maag en darmen. Gebruik daarom liever geen alcohol tijdens de kuur en zolang u last heeft van uw maag en darmen.
alles eten?
Neem samen met dit middel alleen een vetarme maaltijd. Dus neem het NIET in met zeer vet eten. Het wordt dan onvoldoende in het bloed opgenomen.
Buiten de tijden van inname om kunt u alles eten wat uw maag verdraagt. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.
Op deze site kunt u onder 'Klachten & ziektes', 'Maagklachten' adviezen vinden voor mensen met maagklachten.
Mag ik Nexavar gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Zwangerschap
U mag dit middel NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er is een grote kans dat het aangeboren afwijkingen bij het kind veroorzaakt. Gebruikt daarom een goede anticonceptie tijdens de behandeling.
Borstvoeding
Geef GEEN borstvoeding als u dit middel moet gebruiken. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk komt en of het bijwerkingen bij het kind zal geven.
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?
Het is belangrijk dat u sorafenib consequent blijft slikken. Mocht u toch een dosis zijn vergeten, en:
- u komt hier binnen 4 uur na het gebruikelijke innametijdstip achter: neem dan alsnog zo snel mogelijk alsnog de dosis;
- u komt hier meer dan 4 uur na het gebruikelijke innametijdstip achter: neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw arts. Neem geen dubbele dosis.
Kan ik zomaar stoppen met Nexavar?
Een behandeling met dit medicijn is zwaar en kan moeilijk vol te houden zijn, ook al helpt het u de ziekte te verslaan. Wordt de behandeling u te zwaar, bespreek dat dan met uw arts of verpleegkundige. Samen kunt u de bijwerkingen bespreken en kijken of er alternatieven zijn.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.
Adviezen
- gebruik volgens aanwijzingen bijsluiter
Werkzame stof
- sorafenib
Hulpstoffen
- carmellose polymeer
- cellulose, microkristallijn
- hypromellose
- natriumlaurylsulfaat
- magnesiumstearaat
- macrogol 3350
- titaandioxide
- ferrioxide, rood
Vragen?
Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.


Ervaar de voordelen:
- Niet meer wachten of terug hoeven komen in de apotheek.
- Ruime beschikbaarheid van uw medicijnen*.
- Gratis bezorging van uw medicatie.
- Geplande 3-maandelijkse levering.
- Bestelherinnering per e-mail als de medicatie bijna op is.
- Medicijnbewaking, ook over uw drogisterij-aankopen.