de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek
 

Betaserc Tablet 16mg 60 st

 

Betahistine verbetert de bloeddoorstroming in het binnenoor.Artsen schrijven het voor bij de ziekte van Ménière.

Verpakking: 60 St
EAN: 5099151012784
Mylan BV

Verpakking: 60 St

Bestelaantal:

60 st

Prijs: 

23,18

Betahistine verbetert de bloeddoorstroming in het binnenoor.Artsen schrijven het voor bij de ziekte van Ménière.

EAN: 5099151012784
Mylan BV

BETASERC
[Solvay Pharma B.V.]

Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling
Betaserc 8 bevat 8 mg betahistinedihydrochloride. Betaserc 16 bevat 16 mg betahistinedihydrochloride.

Farmaceutische vorm
Tabletten.

Therapeutische indicaties
Syndroom van Menière. Deze afwijking wordt gekenmerkt door duizeligheid, oorsuizen, hoofdpijn, misselijkheid en gaat meestal gepaard met een toenemend gehoorverlies.

Dosering en wijze van toediening
De dosering voor volwassenen is 24-48 mg, verdeeld over de dag. 8 mg tablet: 1 à 2 tabletten, 3 x daags. 16 mg tablet: ½ à 1 tablet, 3 x daags.

Aan de hand van de resultaten kan de dosering worden aangepast. De verbetering kan dermate geleidelijk verlopen, dat deze pas na enkele weken merkbaar is. De beste resultaten worden meestal pas na enkele maanden bereikt. Er bestaan enige aanwijzingen dat behandeling vanaf het begin van de ziekte de progressie van het syndroom en/of het gehoorverlies in de latere stadia kan voorkomen.

Contra-indicaties
Niet bekend.

Speciale waarschuwingen en bijzondere voorzorgen bij gebruik
Patiënten met een feochromocytoom en patiënten met astma bronchiale dienen tijdens behandeling zorgvuldig gecontroleerd te worden. Voorzichtigheid is geboden bij patiënten met een ulcus pepticum in de anamnese.

Interacties met andere geneesmiddelen en andere vormen van interactie
Niet bekend.

Gebruik bij zwangerschap en het geven van borstvoeding
Over het gebruik van deze stof in de zwangerschap bij de mens bestaan onvoldoende gegevens om de mogelijke schadelijkheid te beoordelen. Tot dusver zijn er geen aanwijzingen voor schadelijkheid bij dierproeven.

Beinvloeding van de rijvaardigheid en het vermogen om machines te gebruiken
De invloed van betahistine op de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen is niet bekend.

Bijwerkingen
In enkele gevallen zijn lichte


Betaserc

"betahistine" als werkzame stof

Introductie Betaserc

Betahistine verbetert de bloeddoorstroming in het binnenoor.

Artsen schrijven het voor bij de ziekte van Ménière.

Handelsinformatie

Betahistine is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Betaserc en als het merkloze Betahistine in tabletten.

Hoe moet ik Betaserc gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
De tabletten innemen met een half glas water.

Wanneer?
Het beste kunt u dit medicijn tijdens of kort na het eten innemen. Dan heeft u minder kans op maagklachten.

Hoe lang?
Meestal zult u dit medicijn een aantal maanden moeten gebruiken voordat het effect optimaal is. Gedurende deze tijd kan het zijn dat uw arts de dosering bijstelt aan de hand van het resultaat.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn maagdarmklachten, hoofdpijn en overgevoeligheid.

Zeer zelden

  • Maagdarmklachten en misselijkheid. U kunt lichte maagklachten krijgen. In dat geval kunt u dit medicijn beter tijdens of vlak na het eten innemen. In het geval u last heeft (gehad) van een maagzweer is het mogelijk dat deze verergert of terugkeert. Als maagklachten verergeren, neem dan contact op met uw arts.
  • Hoofdpijn.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn . Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor betahistine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Betaserc wisselwerkingen met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Er zijn medicijnen die duizeligheid als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, depressie, epilepsie, sommige antibiotica, sommige pijnstillers (NSAID-groep) en slaapmiddelen. Uw arts zal hier rekening mee houden. Als u twijfelt of uw duizeligheid door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Als ik Betaserc gebruik, mag ik dan...

autorijden?
De ziekte van Ménière kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het eventuele versuffende effect van dit medicijn . Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden. Houd er rekening mee dat alcohol ook duizeligheid kan veroorzaken.

alles eten?
U mag alles eten.

Mag ik Betaserc gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Betaserc?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • betahistine

  • cellulose, microkristallijn
  • mannitol
  • citroenzuur 1-water
  • siliciumdioxide
  • talk

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing

Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.