de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek
 

Leuproreline Sandoz Depot 3 Mnd Impl 5mg In Wwsp 1 st

 

Leuproreline behoort tot de hypothalamushormonen. Deze hormonen remmen de aanmaak van mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen.

Verpakking: 1 St
EAN: 8712371002959
Sandoz BV

1-2 werkdagen

Verpakking: 1 St

Bestelaantal:

1 st

Prijs: 

239,55

Leuproreline behoort tot de hypothalamushormonen. Deze hormonen remmen de aanmaak van mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen.

EAN: 8712371002959
Sandoz BV


Leuproreline (als Acetaat)

"leuproreline" als werkzame stof

Introductie Leuproreline (als Acetaat)

Leuproreline behoort tot de hypothalamushormonen. Deze hormonen remmen de aanmaak van mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen.

Artsen schrijven het voor bij endometriose, prostaatkanker, borstkanker, een te vroege puberteit (pubertas praecox), verminderde vruchtbaarheid (IVF-behandeling) en een vleesboom.

Handelsinformatie

Leuproreline is sinds 1985 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties en als onderhuids implantatiestaafje onder de merknamen Eligard en Lucrin en als het merkloze Leuproreline.

Hoe moet ik Leuproreline (als Acetaat) gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Injectie
Uw arts zal dit medicijn onder de huid of in de spieren injecteren.
Als u dit medicijn dagelijks gebruikt, zult u meestal in het begin van de behandeling leren hoe u uzelf moet injecteren.

Implantaat (staafje voor onder de huid)
Uw arts brengt het staafje in vlak onder de huid van de buik. Het staafje wordt door het lichaam langzaam vanzelf afgebroken.

Wanneer?

  • Bij endometriose, vleesboom en ter voorbereiding op een operatie: afhankelijk van de sterkte van de injectie 1 keer per maand of 1 keer per 3 maanden.
  • Bij een IVF-behandeling: op bepaalde dagen van de cyclus.
  • Bij prostaatkanker: afhankelijk van de sterkte van de injectie elke dag, 1 keer per maand, 1 keer per 3 maanden of 1 keer per half jaar. Bij een implantatiestaafje: 1 keer per maand of 1 keer per 3 maanden.
  • Bij borstkanker: afhankelijk van de sterkte van de injectie 1 keer per maand of 1 keer per 3 maanden.
  • Bij pubertas praecox: de eerste maand om de 2 weken, daarna om de 3 tot 4 weken, afhankelijk van het effect.

Hoelang?
Afhankelijk van de reden waarvoor u het gebruikt, kunt u leuproreline gedurende enkele weken tot jaren gebruiken.

  • Bij endometriose en vleesboom: maximaal 6 maanden.
  • Bij prostaatkanker en borstkanker: zo lang als nodig is.
  • Bij voortijdige puberteit: meestal totdat de botten zoveel zijn gegroeid dat de puberteit geen probleem meer is. Meestal is dit bij meisjes als ze 12 jaar zijn, en bij jongens 13 jaar.
  • Bij IVF-behandeling: bij de korte behandeling 12 tot 14 dagen, bij de lange behandeling 24 tot 48 dagen.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Veel bijwerkingen zijn het gevolg van de afname van de mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen. Na stoppen van de behandeling verdwijnen deze bijwerkingen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig

  • Opvliegers en zweten. Deze klachten kunnen na enige tijd vanzelf weer over gaan, omdat uw lichaam eraan went. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

Soms, in het begin van de behandeling

  • Bij prostaatkanker: tijdelijke verergering van de klachten, zoals problemen met plassen, botpijn en spierpijn en spierzwakte.
  • Bij endometriose: tijdelijke verergering van buikpijn en menstruatiepijn.

Soms

  • Minder zin in vrijen.
  • Bij mannen: botpijn, impotentie. Zelden borstvorming, melkafscheiding uit de tepels, blaarvorming aan de penis. Zeer zelden pijn in de zaadballen.
  • Bij vrouwen: droge vagina, vaginale infecties, pijn bij het vrijen, bekkenpijn, pijnlijke borsten. Uw menstruatie zal wegblijven. De eerste maand kunnen wel doorbraakbloedingen ontstaan. Heeft u hier na de eerste maand nog last van heeft? Raadpleeg dan uw arts. Na stoppen van de behandeling keert de menstruatie binnen 7 tot 12 weken terug.
    Bij meisjes: afscheiding of bloeding uit de vagina. Meestal verdwijnt het na de eerste maand. Blijft het bestaan? Raadpleeg dan uw arts.
  • Pijn en irritatie op de injectieplaats. Zelden ontsteking of zweer op de plaats van injectie.
  • Hoofdpijn, migraine, duizeligheid.
  • Stemmingswisselingen, nervositeit, slapeloosheid, vermoeidheid, depressie. Zelden angst, verwardheid, opgewonden gevoel, slaperigheid. Zeer zelden hallucinaties.
  • Rugpijn, pijn in de gewrichten. Zelden spierpijn, spierkramp, stijve nek, pijn in armen of benen.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid. Zelden buikpijn, diarree of verstopping, braken, minder eetlust, opgeblazen gevoel, winderigheid.
  • Gewichtstoename of juist –afname. Gewichtstoename kan komen door toename van de eetlust, maar ook door het vasthouden van vocht.
  • Acne, zelden blaren of bultjes op de huid. Waarschuw uw arts als u blaren opmerkt.

Zelden

  • Keelpijn, luchtweginfecties, koorts, koude rillingen, loopneus, bloedneus, hoest, benauwdheid. Zeer zelden een longaandoening waarbij u moeite heeft met ademhalen, benauwd en vermoeid bent. Waarschuw dan een arts.
  • Blaasontsteking, pijn bij het plassen, vaker 's nachts moeten plassen, nierbekkenontsteking. Zeer zelden urine-incontinentie (niet meer de plas kunnen ophouden), of moeilijker kunnen plassen.
  • Droge mond of juist speekselvloed, smaakstoornissen, tandvleesontsteking, pijn in de mond, pijnlijke of ontstoken tong.
  • Tintelend of doof gevoel van de huid.
  • Wazig zien, dubbelzien, ontsteking van het slijmvlies van de ogen. Zeer zelden oogpijn.
  • Draaierig gevoel, oorsuizen, doofheid. Zeer zelden oorpijn.
  • Hartkloppingen, hoge bloeddruk, pijn op de borst, verhoogd cholesterol.
  • Verandering in lichaamsbeharing, zoals kaalheid, verminderde baardgroei bij de man en overmatige lichaamsbeharing bij de vrouw.
  • Huiduitslag, vette huid of juist droge huid, jeuk, eczeem, galbulten, rode huid. Zeer zelden nagelaandoeningen, verkleuringen van de huid.
  • Beschadiging van de maag of darmen. Dit merkt u door bloed bij de ontlasting of een zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts.

Zeer zelden ?

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
    Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst.
    Zeer zelden kan uw huid overgevoelig worden voor zonlicht. Blijf dan uit de zon of smeer de huid in met een zonnebrandproduct met hoge beschermingsfactor.
    Blijkt u overgevoelig voor leuproreline? Geef dat aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Bloedafwijkingen. Als u onverklaarbare koorts, keelpijn of blaasjes in de mond en keel, plotselinge blauwe plekken of extreme vermoeidheid krijgt, kan dit duiden op bloedafwijkingen. Waarschuw dan uw arts.
  • Hart- en vaataandoeningen, zoals hartkramp (angina pectoris) en meer kans op een hartaanval. De kans hierop is groter bij mensen die al meer kans hebben op een hart- of vaataandoeningen. Zoals mensen met hartkramp en mensen die ooit een hartaanval hebben gehad. Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken. Neem ook contact op met uw arts als u meer klachten krijgt en bij pijn op de borst. Mogelijk kan uw arts u een ander medicijn voorschrijven.

Na een aantal maanden

  • Brozer worden van de botten door het verlies van botweefsel (osteoporose). Ouderen hebben eerder kans op botbreuken. De kans dat de botten zich herstellen is groot als u het korter dan 6 maanden gebruikt. Daarom schrijven artsen het bij endometriose of een vleesboom niet langer dan een half jaar voor. Na stoppen herstelt het botverlies zich dan binnen 9 maanden. Als u leuproreline op jonge of middelbare leeftijd langere tijd heeft gebruikt, heeft u later meer kans op botbreuken door botontkalking.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Leuproreline (als Acetaat) wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Leuproreline (als Acetaat) gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Leuproreline (als Acetaat) gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Leuproreline kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Gebruikt u dit medicijn en denkt u erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.
Als u leuproreline gebruikt bij een IVF-behandeling: u kunt dit medicijn gebruiken. Op het moment dat u zwanger raakt, is dit medicijn al uit uw bloed verdwenen.

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is namelijk niet bekend of leuproreline in de moedermelk terechtkomt en of dit schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Als u uzelf injecteert: raadpleeg uw arts als u een dosis bent vergeten.

Kan ik zomaar stoppen met Leuproreline (als Acetaat)?

Als u wilt stoppen, overleg dan eerst met uw arts.

Bij prostaatkanker en borstkanker: als u te vroeg stopt met de behandeling kunnen er weer kankercellen gaan groeien.
Bij endometriose of vleesboom: als u te vroeg stopt kunnen uw klachten terugkeren.
Bij verminderde vruchtbaarheid en voortijdig begin puberteit: als u te vroeg stopt loopt u de kans dat de behandeling niet werkt.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • leuproreline

  • polymelkzuur

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing

Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.