Isentress Tablet Filmomhuld 400mg 60 st
Raltegravir is een virusremmer. Het remt de groei van het virus dat hiv veroorzaakt.
Verpakking: 60 St
EAN: 191778004243
Msd BV
1-2 werkdagen
![Isentress Tablet Filmomhuld 400mg](https://www.efarma.nl/images/efarma_default_179_rx.png)
![Isentress Tablet Filmomhuld 400mg](https://www.efarma.nl/images/efarma_default_179_rx.png)
Verpakking: 60 St
Bestelaantal:
60 st
Prijs:
542,90Raltegravir is een virusremmer. Het remt de groei van het virus dat hiv veroorzaakt.
EAN: 191778004243
Msd BV
![](/images/ideal_logo_100.png)
![](/images/applepay_logo_100.png)
![](/images/paypal_logo_100.png)
![](/images/mastercard_logo_100.png)
![](/images/visa_logo_100.png)
![](/images/googlepay_logo_100.png)
![](/images/sofort_logo_100.png)
![](/images/maestro_logo_100.png)
![](/images/bancontact_logo_100.png)
![](/images/sepa_logo_100.png)
![](/images/multisafepay_logo_100.png)
Medicijn-informatie
Isentress
"raltegravir" als werkzame stof
Introductie Isentress
Raltegravir is een virusremmer. Het remt de groei van het virus dat hiv veroorzaakt.
Artsen schrijven het voor bij hiv en aids.
Handelsinformatie
Raltegravir is sinds 2008 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Isentress.
Hoe moet ik Isentress gebruiken?
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek .
Hoe?
- Tabletten in zijn geheel door met een half glas water. De tabletten niet kauwen.
Wanneer?
Kies vaste tijdstippen, bijvoorbeeld 's ochtends na het opstaan en 's avonds na de maaltijd, dan vergeet u minder snel een dosis.
Slikschema: u gebruikt dit medicijn meestal in combinatie met andere hiv-remmers. Het is belangrijk om een duidelijk schema te vragen, zodat u weet wanneer u welke medicijnen moet gebruiken.
Hoe lang?
Meestal gebruikt u hiv-remmers jaren achtereen, omdat het virus nooit volledig is uit te bannen.
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Zelden
- Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree, winderigheid en verstopping. Zeer zelden irritatie van de maag of een maagzweer. Heeft u last van maagklachten of misselijkheid? Neem het medicijn dan in met wat voedsel, u heeft dan minder kans op maagklachten.
- Verminderde eetlust of juist toegenomen eetlust, overmatig eten of vermagering.
- Hoofdpijn, duizeligheid en een zwak gevoel.
- Slapeloosheid, vermoeidheid, abnormale dromen of nachtmerries. Zeer zelden slaperigheid. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
- Huiduitslag met galbulten of jeuk. Zeer zelden een extreem droge huid, lichtovergevoeligheid of acne. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstiger huidaandoening ontstaan met blaarvorming, of kan er allergie voor dit medicijn ontstaan. Waarschuw daarom uw arts als u huiduitslag bemerkt (zie ook onder Zeer zelden: Overgevoeligheid).
Zeer zelden
- Veranderde vetverdeling, waarbij het vet meer op de buik, borst en de bovenkant van de rug gaat zitten. Ook kan de hoeveelheid cholesterol en vet in het bloed te hoog worden, waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter wordt.
- Bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, kunnen verschijnselen van diabetes (suikerziekte) ontstaan. Zij merken dit doordat zij veel dorst krijgen en veel moeten plassen. Mensen met diabetes kunnen tijdens de behandeling meer insuline of glucoseverlagers nodig hebben. Meet extra vaak uw bloedglucose.
- Spierpijn en gewrichtspijn. In zeer zeldzame gevallen kan dit medicijn de spieren aantasten, waardoor ook een nieraandoening kan ontstaan. Neem bij onverklaarbare spierpijn contact op met uw arts. Als uw gewrichten pijnlijk of stijf worden, of als u ze moeilijk kunt bewegen, raadpleeg dan ook uw arts.
- Haaruitval.
- Een droge mond. Hierdoor kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.
- Griepachtige verschijnselen, koorts, neusverstopping, neusbloeding, oorsuizen, keelontsteking, heesheid en gezwollen klieren. Waarschuw uw arts als u koorts heeft, hoest en kortademig bent.
- Herpesinfectie, zoals koortslip, genitale wratten of gordelroos.
- Zenuwbeschadiging, te merken aan een doof of tintelend gevoel van de huid. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.
- Trillende handen.
- Psychische klachten, zoals verwarring, traagheid, geheugenverlies, angst en depressie. Dit kan zich uiten in zelfverwonding of gedachten aan zelfmoord. Neem contact op met uw arts als hier last van heeft.
- Tekorten aan bepaalde bloedcellen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel of neusbloedingen. Om deze klachten te voorkomen zal uw arts regelmatig uw bloed controleren.
- Hartkloppingen en pijn op de borst. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
- Ontsteking van de alvleesklier of lever. Raadpleeg uw arts bij klachten als pijn in de buik, koorts, verlies aan eetlust, misselijkheid, geelzucht (gele verkleuring van huid en oogwit), koorts.
- Aandoening van blaas of nieren, nierstenen. U merkt dat aan vaak kleine beetjes plassen, veel moeten drinken en plassen, bloed in de urine of pijn in de buik of zij (nierkoliek).
- Minder zin in vrijen. Bij mannen: moeilijker krijgen van een erectie. Bij vrouwen: moeilijker krijgen van een orgasme.
- Bij mannen: borstvorming.
- Bij vrouwen: overgangsklachten, zoals opvliegers en menstruatiestoornissen.
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Een heel enkele keer ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan blaarvorming op de huid, in de mond of op de geslachtsdelen, zwelling in het gezicht, ontstoken ogen of koorts. Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag of koorts bemerkt. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste Hulpdienst. Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor raltegravir. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Heeft Isentress wisselwerkingen met andere medicijnen?
Raltegravir heeft met andere medicijnen wisselwerkingen. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Uw arts en apotheker controleren of u raltegravir veilig kunt gebruiken naast uw andere medicijnen. Zorg er daarom voor dat uw arts en apotheker op de hoogte zijn van alle medicijnen die u gebruikt. Ook de medicijnen die u zonder recept koopt.
Ook kan uw apotheker u precies vertellen hoeveel tijd er tussen de verschillende medicijnen moet zijn en voor u een innameschema maken. Wordt het innameschema in uw situatie te lastig, overleg dan met uw arts. Misschien kan deze één van de medicijnen vervangen door een medicijn dat u wel samen mag gebruiken.
Als ik Isentress gebruik, mag ik dan...
autorijden en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
alcohol drinken?
Te veel alcohol is niet goed voor de lever. Raltegravir geeft in zeldzame gevallen leverafwijkingen. Gebruik daarom niet te veel alcohol. Eén of twee glazen per dag is in het algemeen geen probleem.
Mag ik Isentress gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.
- Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts, voordat u met dit medicijn begint. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.
- Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan ook eerst met uw arts voordat u zwanger wordt. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.
- Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.
Behandeling van hiv tijdens de zwangerschap is nodig om de kans dat de baby met hiv besmet raakt te verkleinen. Ook zal altijd een gynaecoloog de zwangerschap begeleiden. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans dat de moeder de baby met hiv besmet dan heel klein is.
Borstvoeding
Geef GEEN borstvoeding als u hiv heeft. Het virus kan namelijk via de moedermelk de baby besmetten. Overleg hierover met uw arts.
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?
Het is belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken op de tijdstippen die u met uw arts heeft afgesproken. Hierdoor is er altijd voldoende medicijn in uw bloed om het virus te bestrijden.
Zodra u een dosering uitstelt loopt u het risico dat het aantal virussen toeneemt. Bovendien is er dan een kans dat het virus resistent (ongevoelig) wordt voor het medicijn.
Bent u een dosis vergeten? Neem de dosis zodra u het merkt en neem de volgende dosis op het gebruikelijke moment. Als het al tijd is voor de volgende dosis, sla dan de vergeten dosis over, dus neem geen dubbele hoeveelheid. Keer daarna terug naar uw normale slikschema.
- De ervaring leert dat met name in weekends het moeilijk is aan de vaste tijdstippen te denken. Toch is het ook dan belangrijk de wekker te zetten zodat u geen dosering overslaat. U kunt eventueel het schema tijdelijk aanpassen door de tijdstippen te vervroegen. Dat levert geen gevaar op voor de werking. Stel echter geen dosis uit, want dan wordt de hoeveelheid werkzame stof in uw bloed te laag. Als u, na vervroegen, weer terugkeert naar uw normale schema kan dat alleen door de tijdstippen weer geleidelijk met een half uur uit te stellen, totdat u weer op uw oude schema zit.
- U kunt bij uw apotheek een speciale weekdoos krijgen waarin u de medicijnen voor een week van tevoren kunt uitzetten. Met een horloge met verschillende alarmen of met een zogenaamde pillenwekker (vraag uw apotheek) kunt u uzelf eraan herinneren dat het tijd is voor een dosis.
- Let op als u reist en daardoor grote tijdsverschillen moet overbruggen. Ga ervan uit dat een tijdsverschil van één uur eerder of later niet zo'n probleem is. U kunt uw schema blijven gebruiken. Overleg met uw arts of consulent hoe u uw schema kunt aanpassen aan grotere tijdsverschillen. Bij de overgang van zomertijd naar wintertijd en andersom kunt u uw gewone schema blijven gebruiken.
- Bij de overgang van zomertijd naar wintertijd en andersom kunt u uw gewone slikschema blijven gebruiken.
Kan ik zomaar stoppen met Isentress?
Het is niet verstandig te stoppen, behalve als u te maken krijgt met ernstige bijwerkingen. Als u stopt zal het virus dat hiv veroorzaakt, zich weer vermeerderen en kunt u weer klachten krijgen.
Er zijn situaties denkbaar waardoor u toch tijdelijk moet stoppen met deze hiv-remmer. Bijvoorbeeld bij bepaalde operaties of als u pillen kwijtraakt en niet snel aan nieuwe kunt komen. Overleg in dat geval altijd met een arts. Als u moet stoppen, is het meestal beter om alle medicijnen van de combinatie te stoppen. Het virus kan namelijk ongevoelig worden voor uw medicijnen als u ze niet allemaal gebruikt. Meestal zal de arts u een andere combinatie van hiv-remmers voorschrijven, maar als dat niet mogelijk is, moet u tijdelijk met alle hiv-remmers stoppen.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.
Adviezen
- heel doorslikken, niet kauwen
Werkzame stof
- raltegravir
Hulpstoffen
- cellulose, microkristallijn
- lactose 1-water
- calciummonowaterstoffosfaat 0-water
- hypromellose
- poloxameer 407
- natriumstearylfumaraat
- magnesiumstearaat
- polyvinylalcohol
- titaandioxide
- macrogol 3350
- talk
- ferrioxide, rood
- ferrioxide, zwart
Vergoeding
- wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
- preferentiebeleid niet van toepassing
Vragen?
Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.
![](../images/Footer_boog_4K_vlak_8b.png)
![](../images/eFarma_footerbalk_recht_2016_800_60_8b.png)
Ervaar de voordelen:
- Niet meer wachten of terug hoeven komen in de apotheek.
- Ruime beschikbaarheid van uw medicijnen*.
- Gratis bezorging van uw medicatie.
- Geplande 3-maandelijkse levering.
- Bestelherinnering per e-mail als de medicatie bijna op is.
- Medicijnbewaking, ook over uw drogisterij-aankopen.