Tadim Pdr V Vernevelopl Fl 1 Milj Ie + Tadim Disc 30 st
Tadim is geïndiceerd voor de behandeling van chronische longinfectie veroorzaakt door Pseudomonas aeruginosa bij volwassenen en kinderen met cystische fibrose. Colistine is een antibioticum van het polymyxine-type. Het werkt tegen bepaalde bacteriën.
Verpakking: 30 St
EAN: 8031609000957
Cresco Pharma
1-2 werkdagen


Verpakking: 30 St
Bestelaantal:
30 st
Prijs:
300,28Tadim is geïndiceerd voor de behandeling van chronische longinfectie veroorzaakt door Pseudomonas aeruginosa bij volwassenen en kinderen met cystische fibrose. Colistine is een antibioticum van het polymyxine-type. Het werkt tegen bepaalde bacteriën.
EAN: 8031609000957
Cresco Pharma











Productinformatie
Tadim is geïndiceerd voor de behandeling van chronische longinfectie veroorzaakt door Pseudomonas aeruginosa bij volwassenen en kinderen met cystische fibrose
Men dient rekening te houden met de officiële richtlijnen betreffende het juiste gebruik van antibacteriële middelen
Dosering en wijze van toediening
Het is aanbevolen om colistimethaatnatrium (CMS) toe te dienen onder toezicht van een arts die voldoende ervaren is in het gebruik ervan.
Afhankelijk van de ernst van de aandoening en de klinische respons kan de dosering worden aangepast. Aanbevolen dosisbereik: Toediening via inhalatie Volwassenen, adolescenten en kinderen ≥2 jaar 1-2 MIE, twee tot drie keer per dag (max. 6 MIE/dag) Kinderen <2 jaar 0,5-1 MIE, twee keer per dag (max. 2 MIE/dag).
De relevante klinische richtlijnen met betrekking tot behandelingsschema, waaronder behandelingsduur, periodiciteit en gelijktijdige toediening van andere antibacteriële middelen, dienen nageleefd te worden.
Ouderen: Aanpassing van de dosis wordt niet nodig geacht.
Verminderde nierfunctie: Aanpassing van de dosis wordt niet nodig geacht, hoewel voorzichtigheid wordt geadviseerd bij patiënten met een verminderde nierfunctie Verminderde leverfunctie: Aanpassing van de dosis wordt niet nodig geacht.
Wijze van toediening
Tadim voor verneveling is bestemd voor toediening door verneveling met behulp van een geschikte vernevelaar.
Medicijn-informatie
Tadim
"colistine inhalatie" als werkzame stof
Introductie Tadim
Colistine is een antibioticum van het polymyxine-type. Het werkt tegen bepaalde bacteriën.
Artsen schrijven het voor bij luchtweginfecties met de bacterie Pseudomonas aeruginosa, zoals kan voorkomen bij de ziekte cystische fibrose (CF).
Handelsinformatie
Colistine is sinds 1949 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als vernevelvloeistof onder de merknamen Colistin en Tadim. Ook is het op recept verkrijgbaar als inhalatiepoeder onder de merknaam Colobreathe.
Het is ook verkrijgbaar in tabletten, oordruppels en injecties. Deze informatie gaat alleen over producten om te inhaleren.
Hoe moet ik Tadim gebruiken?
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Vernevelvloeistof
Dit medicijn moet u met een vernevelaar gebruiken. Van de arts of verpleegkundige van het ziekenhuis krijgt u een gedetailleerde instructie. Hieronder volgt een aantal aandachtspunten.
- De vernevelaar kan gemakkelijk vervuilen met ziekteverwekkers. Het is daarom belangrijk hem dagelijks schoon te maken.
- Vraag om een extra toelichting als u nog vragen heeft over de toediening en het onderhoud. Het gebruik van een vernevelapparaat is niet eenvoudig.
Inhalatiepoeder
- Goed inhaleren vergt veel oefening. De werkzame stof moet diep in uw longen terechtkomen.
- De apotheekmedewerker zal u uitleggen hoe het apparaat werkt en het inhaleren een keer voordoen. Daarna kunt u een keer oefenen en kan de apotheekmedewerker nagaan of u alle handelingen goed uitvoert.
- Laat regelmatig controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet goed te inhaleren? Vraag uw arts of apotheker om advies.
- Het inhalatiepoeder zit in capsules. Deze plaatst u in het speciaal voor colistine bedoelde inhalatieapparaatje ('Turbospin'). Met het inhalatieapparaatje prikt u de capsules kapot, waarna u het poeder kunt inhaleren. In elke verpakking zit een inhalator. Gebruik bij het aanbreken van de nieuwe verpakking de nieuwe inhalator en gooi de oude inhalator samen met de lege, oude verpakking weg.
- Spoel na het inhaleren uw mond met een slok water en spuug dat vervolgens uit. Dat is nodig om schimmelinfecties in de mond tegen te gaan.
Wanneer?
- Vernevelvloeistof: meestal moet u 2 of 3 keer per dag inhaleren. Verdeel de inhalaties zo goed mogelijk over de dag: bij 2 keer per dag om de 12 uur inhaleren, bij 3 keer per dag om de 8 uur.
- Inhalatiepoeder: meestal moet u 2 keer per dag inhaleren. Doe dit ongeveer om de 12 uur, bijvoorbeeld vóór het ontbijt en vóór het avondeten.
Hoe lang?
De behandeling gaat door zolang de luchtwegen tegen deze Pseudomonas-bacterie beschermd moeten worden. De behandeling is vaak langdurig.
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn ook bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Regelmatig
- Onaangename smaak, vooral bij het inhalatiepoeder. Bij de vernevelvloeistof komt een slechte smaak minder vaak voor.
- Hoesten, benauwdheid, kortademigheid, piepend ademhalen, druk op de borst. Hoesten kan ontstaan vlak na inhaleren, en neemt daarna weer af. Het hoesten is vooral in het begin aanwezig en neemt geleidelijk af. Uw arts zal u meestal adviseren om vóórdat u colistine inhaleert eerst een luchtwegverwijder te inhaleren, zoals salbutamol. Dit voorkomt een eventuele benauwdheid door colistine. Ook is het belangrijk om de eerste dosis onder toezicht van een arts of longverpleegkundige te inhaleren. U weet dan hoe u of uw kind erop reageert. Deze bijwerking komt bij het inhalatiepoeder regelmatig voor en bij de vernevelvloeistof soms.
- Keelpijn, keelirritatie. Zelden ontstaat een keelontsteking. Heeft u of uw kind veel last van keelpijn? Raadpleeg dan uw arts. Bij de vernevelvloeistof komt dit minder vaak voor.
Soms
- Ophoesten van slijm en bloed, heesheid, een zwakke stem en stemverlies voor. Raadpleeg uw arts als er bloed in het slijm zit.
- Ontsteking in de mond, branderige tong. Het slijmvlies in de mond kan rood en pijnlijk zijn. Zeer zelden komt een schimmelinfectie in de mond (spruw) voor. Dit merkt u aan witte aanslag in de mond. Raadpleeg in dat geval uw arts.
Zelden, vooral bij het inhalatiepoeder
- Misselijkheid en braken.
- Griepachtige verschijnselen, zoals koorts, gevoel van zwakte, hoofdpijn, vermoeidheid en gewrichtspijn.
- Oorsuizen, draaierigheid en problemen met het evenwicht.
Zeer zelden
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag en jeuk. Een ernstige overgevoeligheid kan zich uiten in 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor colistine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
- Wazig zien.
- Doof of tintelend gevoel in armen of benen.
- Psychische klachten zoals verwardheid.
- Verminderde nierwerking, doordat colistine de nieren kan beschadigen. Uw arts zal de nierwerking controleren.
- Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Heeft Tadim wisselwerkingen met andere medicijnen?
Meng alleen in de vernevelaar met andere medicijnen als uw apotheker of uw arts heeft aangegeven dat dat mogelijk is. Met veel medicijnen kunnen wisselwerkingen optreden als u ze gelijktijdig in de vernevelaar stopt.
Als ik Tadim gebruik, mag ik dan...
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik Tadim gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn. Als u dit medicijn toch moet gebruiken, is het extra van belang om foliumzuur te gebruiken tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
Borstvoeding
Overleg met uw arts. Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het is niet bekend of deze hoeveelheid veilig is voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?
Het is belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken. Bent u een inhalatie vergeten?
- Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? En duurt het nog meer dan 4 uur voordat u aan uw volgende inhalatie toe bent? Dan kunt u de vergeten dosis alsnog inhaleren. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
- Gebruikt u dit medicijn 3 keer per dag? En duurt het nog meer dan 2 uur voordat u aan uw volgende inhalatie toe bent? Dan kunt u de vergeten dosis alsnog inhaleren. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid te inhaleren.
Kan ik zomaar stoppen met Tadim?
U moet de kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.
Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.
Werkzame stof
- colistine
Hulpstoffen
- * geen hulpstof aanwezig
Vergoeding en Preferentiebeleid:
Verzekeraar | Vergoeding |
---|---|
a.s.r. zorg | Preferent |
Aevitae (EUCARE) | Preferent |
AnderZorg | Preferent |
ENO Zorgverzekeraar | Preferent |
Ik kies zelf van a.s.r. (vh. Ditzo) | Preferent |
IZA-VNG (Gemeenten) | Preferent |
Menzis | Preferent |
UMC Zorgverzekering | Preferent |
Unive | Preferent |
VGZ | Preferent |
Zekur | Preferent |
Zorg en Zekerheid | Preferent |
Preferente medicijnen worden vergoed.
Niet-preferente medicijnen worden niet vergoed.
(stand april 25)
[stand april 2025]
Vragen?
Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.


Ervaar de voordelen:
- Niet meer wachten of terug hoeven komen in de apotheek.
- Ruime beschikbaarheid van uw medicijnen*.
- Gratis bezorging van uw medicatie.
- Geplande 3-maandelijkse levering.
- Bestelherinnering per e-mail als de medicatie bijna op is.
- Medicijnbewaking, ook over uw drogisterij-aankopen.