eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Terbinafine Aurobindo Tablet 250mg 28 st

 

Terbinafine is een antischimmelmiddel.Artsen schrijven het voor bij schimmelinfecties van de huid, zoals schimmelnagels en ernstige vormen van voetschimmel.

Verpakking: 28 St
EAN: 8718469941124
Aurobindo Pharma BV

direct leverbaar

Verpakking: 28 St

Bestelaantal:

28 st

Prijs: 

14,06

Terbinafine is een antischimmelmiddel.Artsen schrijven het voor bij schimmelinfecties van de huid, zoals schimmelnagels en ernstige vormen van voetschimmel.

EAN: 8718469941124
Aurobindo Pharma BV


Terbinafine (als Hydrochloride)

"terbinafine tabletten" als werkzame stof

Introductie Terbinafine (als Hydrochloride)

Terbinafine is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven het voor bij schimmelinfecties van de huid, zoals schimmelnagels en ernstige vormen van voetschimmel.

Handelsinformatie

Terbinafine is sinds 1991 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Terbinafine. Het is te verkrijgen in tabletten en in een crème. Deze tekst gaat alleen over de tabletten.

Hoe moet ik Terbinafine (als Hydrochloride) gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
U kunt dit middel zowel voor, tijdens als na het eten innemen met een half glas water. Eventueel kunt u de tablet eerst in het water uiteen laten vallen door goed te roeren. Na leegdrinken doet u nogmaals water in het glas om ook de achtergebleven resten in te nemen.

Wanneer?
U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Kies wel een vast tijdstip: bij voorkeur 's ochtends bij het ontbijt, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en die u geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels en schimmelsporen zijn verdwenen.

Hoe lang de kuur precies duurt, hangt af van de ernst en de plaats van de infectie.

  • Voor schimmelinfecties van de huid is meestal een kuur van twee tot zes weken nodig.
  • Schimmelinfecties aan de vingernagels vereisen een kuur van zes tot twaalf weken.
  • Bij schimmelinfecties aan de teennagels duurt de kuur soms drie maanden of langer.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Maagdarmklachten, opgeblazen gevoel, buikpijn, verminderde eetlust, misselijkheid en diarree. Heeft u hier veel last van? Neem het dan in met wat voedsel.

Zelden

  • Spier- en gewrichtspijn.
  • Huiduitslag, zoals een rode huid of galbulten. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidafwijking ontstaan met blaren op de huid. Raadpleeg uw arts als u merkt dat u hier last van krijgt.
  • Hoofdpijn.
  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan jeuk, aanhoudende misselijkheid, verminderde eetlust of juist verhoogde eetlust, vermoeidheid, een gele verkleuring van de huid of het oogwit, braken, pijn in de rechterbovenbuik, uitputting, donkere urine en bleke ontlasting. Waarschuw dan een arts. Als u een aandoening van nieren of lever heeft (of krijgt gedurende de kuur), zal uw arts de dosering aanpassen.

Zeer zelden

  • Smaak- en reukveranderingen, zoals verlies van smaak, reuk of bittere smaak. De smaak keert meestal binnen enkele weken na stoppen van het gebruik weer terug.
  • Dit middel kan de huid gevoeliger maken voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit geneesmiddel? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op een met sun-block van minimaal factor 15, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander middel.
  • Duizeligheid en vermoeidheid.
  • Tijdelijk gehoorverlies, oorsuizen en zwelling van de klieren voor het oor (zoals bij de bof).
  • Ontsteking van de alvleesklier en bloedafwijkingen. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel moet u direct een arts waarschuwen.
  • Bloedarmoede, u merkt dat onder andere aan een extreme vermoeidheid, een bleke huid en slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts.
  • Menstruatiestoornissen en doorbraakbloedingen. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
  • Psychische klachten zoals angst of depressie. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ook kan er plotselinge sterke vaatverwijding optreden. Dit merkt u aan snelle verlaging van de bloeddruk, met bleekheid, onrust, zwakke snelle pols, klamme huid en verminderd bewustzijn. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In deze gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor terbinafine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
  • Griepachtige verschijnselen, zoals spierpijn en lichte koorts.
  • Als u aan psoriasis of lupus erythematodes lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening. Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Terbinafine (als Hydrochloride) wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De middelen tegen depressie amitriptyline, imipramine en nortriptyline. Door terbinafine kan de hoeveelheid van deze middelen in uw bloed te hoog worden. Overleg met uw arts.
  • Carbamazepine worden gebruikt bij epilepsie. De hoeveelheid van het epilepsiemiddel in uw bloed kan toenemen. Hierdoor kunt u last krijgen van sufheid, duizeligheid, misselijkheid en braken. Daarom zal uw arts de hoeveelheid epilepsiemiddel in het bloed controleren. Raadpleeg uw arts bij verschijnselen van overdosering van carbamazepine. Dit zijn sufheid, duizeligheid, misselijkheid, braken, coördinatiestoornissen, hoofdpijn en wazig zien direct.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Terbinafine (als Hydrochloride) gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Terbinafine (als Hydrochloride) gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Ontdekt u het op dezelfde dag, neem het middel dan alsnog in. Ontdekt u het de volgende dag, sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. Haal de vergeten dosis niet in, maar verleng de kuur aan het eind met de vergeten tablet. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!

Kan ik zomaar stoppen met Terbinafine (als Hydrochloride)?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de schimmel waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • felle zon en uvlamp op de huid vermijden
  • kuur afmaken

  • terbinafine

  • cellulose, microkristallijn
  • carboxymethylzetmeel natrium
  • siliciumdioxide
  • hypromellose
  • magnesiumstearaat

VerzekeraarVergoeding
a.s.r. zorgPreferent
Aevitae (EUCARE)Preferent
CZPreferent
CZ JustPreferent
De FrieslandPreferent
DSWNiet preferent
ENO ZorgverzekeraarPreferent
FBTOPreferent
Ik kies zelf van a.s.r. (vh. Ditzo)Preferent
InterpolisPreferent
inTwente ZorgverzekeraarNiet preferent
IZA-VNG (Gemeenten)Preferent
JaaahPreferent
One Underwriting B.V. (Zilveren Kruis)Preferent
ONVZ ZiektekostenverzekeraarPreferent
Stad Holland ZorgverzekeraarNiet preferent
UMC ZorgverzekeringPreferent
UnivePreferent
VGZPreferent
VVAA (ONVZ)Preferent
ZekurPreferent
Zilveren Kruis / ZieZoPreferent
Zorg en ZekerheidPreferent

Preferente medicijnen worden vergoed.
Niet-preferente medicijnen worden niet vergoed.
(stand april 25)

[stand april 2025]


Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.