de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Xylometazoline Hcl Sandoz Neusdruppels 0,5mg/ml 10 ml

Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels behoort tot de groep geneesmiddelen ter behandeling van neusaandoeningen. Het vermindert de zwelling van het neusslijmvlies. Xylometazoline is een medicijn dat de gezwollen slijmvliezen in de neus doet slinken.

Verpakking: 10 ml
EAN: 8712371004595

direct leverbaar
 

Verpakking: 10 ml

Bestelaantal:

10 ml

Prijs: 

2,32

Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels behoort tot de groep geneesmiddelen ter behandeling van neusaandoeningen. Het vermindert de zwelling van het neusslijmvlies. Xylometazoline is een medicijn dat de gezwollen slijmvliezen in de neus doet slinken.

EAN: 8712371004595


Verzendkosten 4,95
Vanaf 29,- gratis
Tot 40% korting

Productinformatie

Xylometazoline HCI Sandoz neusdruppels 0,5 mg/ml oplossing

Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels behoort tot de groep geneesmiddelen ter behandeling van neusaandoeningen. Het vermindert de zwelling van het neusslijmvlies.

U gebruikt Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels wanneer u of uw kind last heeft van een verstopte neus. Xylometazoline HCl vermindert de zwelling van het neusslijmvlies, waardoor men vrijer kan ademhalen. 
De werking van Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels begint binnen een paar minuten en houdt enkele uren aan.

Samenstelling
Het werkzame bestanddeel is: xylometazolinehydrochloride (en bevat respectievelijk 0,5 mg/ml en 1 mg/ml).
Hulpstoffen: dinatriumedetaat, benzalkoniumchloride (conserveermiddelen), natriumdiwaterstoffosfaat, dinatriumfosfaat, natriumchloride en gezuiverd water

Gebruik
De aanbevolen dosering is als volgt:
Volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar: naar behoefte één of meerdere malen, maar ten hoogste 4-6 maal per dag 2-3 druppels Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels 1,0 mg/ml in elk neusgat.
Kinderen van 2-6 jaar: Laat het kind snuiten. 1 tot maximaal 3 maal per dag 1 of 2 druppels Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels 0,5 mg/ml in elk neusgat.
Toepassing bij kinderen jonger dan 2 jaar dient slechts op medisch advies te geschieden.

Wijze van gebruik
U dient Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels te gebruiken nadat u uw neus gesnoten heeft.
Terwijl u staat of zit het hoofd achterover buigen. De druppel(s) in ieder neusgat aanbrengen en het hoofd een paar minuten achterover gebogen houden, opdat het middel zich door de neus kan verspreiden. 

Niet gebruiken bij
- bij overgevoeligheid voor xylometazolinehydrochloride of één van de overige bestanddelen van de neusdruppels
- wanneer u kort geleden een neusoperatie heeft ondergaan, raadpleegt u dan eerst uw arts alvorens Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels te gebruiken.

Lees voor gebruik de bijsluiter

Houder van de vergunning voor het in de handel brengen en fabrikant
Sandoz B.V.
Veluwezoom 22
Almere

 


Medicijn-informatie

Xylometazoline Hydrochloride

"xylometazoline voor de neus" als werkzame stof

Introductie Xylometazoline Hydrochloride

Xylometazoline is een medicijn dat de gezwollen slijmvliezen in de neus doet slinken.

Het is te gebruiken bij neusverkoudheid en bij een verstopte neus door een ontstoken neusslijmvlies. Soms schrijft de arts het voor als u vaak een bloedneus heeft.

Handelsinformatie

Xylometazoline is sinds 1959 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Otrivin en als het merkloze Xylometazoline en Xylometazoline FNA in neusdruppels en neusspray.

Hoe moet ik Xylometazoline Hydrochloride gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Gebruik altijd uw eigen flesje. Zo voorkomt u dat u een ander besmet of zelf besmet wordt door een ander.

Snuit voor gebruik de neus. Doe dit niet te krachtig, anders perst u het slijm in de voorhoofdsholte of neusbijholte, waardoor deze ontstoken kunnen raken.

  • Druppels: houd uw hoofd achterover en druppel 1 tot 2 druppels in het verstopte neusgat. Breng dan uw hoofd ver voorover en laat de druppels een paar tellen inwerken.
    Heeft u moeite met het achterover en voorover buigen van uw hoofd, dan kunt u de druppels ook op de rug liggend inbrengen en laten inwerken. Leg daarvoor uw hoofd achterover over de rand van het bed. Spoel de pipet na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.
  • Spray (met pompje): als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal voor gebruik indrukken. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig. Houd uw hoofd rechtop, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in de neus komt. Spoel de tuit na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.

Bewaar het flesje zoals op de verpakking is aangegeven. Onaangebroken is het flesje houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op de verpakking staat. De meeste flesjes zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken en door wie het toen is gebruikt.

Wanneer?

  • Wacht na elke toepassing ten minste 8 uur voordat u het weer gebruikt. Gebruik het maximaal 3 keer per dag.
  • Wilt u tijdens het slapen minder last hebben? Gebruik het dan vlak voor het slapengaan.

Hoelang?
Gebruik dit medicijn maximaal 7 dagen achtereen. Als u het langer gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen. Hierdoor kunt u continu een verstopte neus hebben. Een gewone verkoudheid is binnen 2 weken over. Zijn uw klachten na 2 weken nog aanwezig? Raadpleeg dan uw arts.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Prikkelend gevoel in neus en keel, niezen en een droge neus. Deze verschijnselen gaan vanzelf over.
  • Hoofdpijn, misselijkheid.

Zeer zelden

  • Hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, slapeloosheid, duizeligheid, trillende handen. Stop met het gebruik als u last krijgt van deze verschijnselen.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk of een verergering van de klachten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een enkele keer ontstaat een ernstige overgevoeligheid met zwelling van gezicht, mond, lippen of keel of benauwdheid. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Bij gebruik langer dan 1 week

  • Voortdurend verstopte neus. Dit komt omdat xylometazoline uw neusslijmvlies beschadigt als u het langer dan 1 week gebruikt. Hierdoor blijft het slijmvlies gezwollen en heeft u steeds opnieuw xylometazoline of andere neusdruppels tegen verstopte neus nodig. U raakt dan gewend aan dit medicijn en kunt niet makkelijk meer stoppen. Gebruik deze neusdruppels daarom nooit langer dan 7 dagen achtereen. Gebruik het bovendien alleen als de neus echt is verstopt en niet om een neusverstopping te voorkomen.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Xylometazoline Hydrochloride wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Xylometazoline Hydrochloride gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Xylometazoline Hydrochloride gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn in de normale dosering en gedurende maximaal 1 week veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Bij langdurige klachten van verstopte neus is het beter om zoutoplossing te gebruiken. Dit kunt u zonder bezwaar langdurig gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Heeft u het medicijn nog nodig, gebruik het dan alsnog. Gebruik een eventuele volgende dosis minstens 8 uur later.

Kan ik zomaar stoppen met Xylometazoline Hydrochloride?

U kunt in één keer stoppen.

Als u dit medicijn langer dan 7 dagen heeft gebruikt kunt u na stoppen last krijgen van een continu verstopte neus. Gebruik dan geen neusdruppels of neusspray met xylometazoline om het slijmvlies te laten slinken, want deze beschadigen bij langer gebruik het slijmvlies. Eventueel kunt u met een zoutoplossing neusspray proberen uw klachten te verhelpen. Lukt het u niet te stoppen met xylometazoline, overleg dan met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • na openen 1 maand houdbaar
  • niet langer dan 1 week gebruiken

Werkzame stof

  • xylometazoline

Hulpstoffen

  • benzalkonium chloride
  • edetaat dinatrium-0-water
  • natriumdiwaterstoffosfaat 0-water
  • dinatriumwaterstoffosfaat 0-water
  • natriumchloride
  • water, gezuiverd
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.