de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek
 

Zolmitriptan Sandoz Tablet Filmomhuld 2,5mg 6 st

 

Zolmitriptan behoort tot de groep triptan antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.Artsen schrijven het voor bij migraine.

Verpakking: 6 St
EAN: 8712371011302
Sandoz BV

1-2 werkdagen

Verpakking: 6 St

Bestelaantal:

6 st

Prijs: 

18,84

Zolmitriptan behoort tot de groep triptan antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.Artsen schrijven het voor bij migraine.

EAN: 8712371011302
Sandoz BV


Zolmitriptan

"zolmitriptan" als werkzame stof

Introductie Zolmitriptan

Zolmitriptan behoort tot de groep triptan antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Artsen schrijven het voor bij migraine.

Handelsinformatie

Zolmitriptan is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Zomig en als het merkloze Zomitriptan in tabletten en smelttabletten.

Hoe moet ik Zolmitriptan gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Gewone tabletten zonder kauwen innemen met een half glas water.
  • Smelttabletten eerst laten smelten op de tong en dan pas wegslikken.

Wanneer?
Gebruik dit middel zodra u last krijgt van de eerste hoofdpijnverschijnselen van migraine. Zolmitriptan kunt u ook nog gebruiken als de aanval al enkele uren aan de gang is. Zolmitriptan heeft geen effect op de aura-verschijnselen.

  • Helpt de eerste dosis goed, maar keert de aanval binnen 24 uur terug? U kunt dan een tweede dosis nemen. Zorg er voor dat u de dosis niet te snel achter elkaar neemt. De tussenpoos tussen de eerste en tweede dosis moet minimaal 2 uur zijn. Gebruik niet meer dan 10 mg per 24 uur.
  • Als de eerste dosis niet helpt, heeft het geen zin een tweede dosis te nemen. Overleg dan met uw arts voor een ander migrainemiddel.

Hoe lang?
U gebruikt dit middel alleen om de klachten tijdens een aanval van migraine te verminderen. Zodra de aanval voorbij is, heeft u het niet meer nodig, totdat de volgende aanval opkomt.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Tintelend, beklemd en drukkend gevoel in verschillende delen van uw lichaam, zoals borst, keel en nek. Deze verschijnselen gaan meestal binnen twee uur over. Blijft u last houden of maakt u zich hierover zorgen, raadpleeg dan uw arts.
  • Verder kunnen optreden opvliegers, warmtegevoel, blozen, duizeligheid, zwakte, slaperigheid en misselijkheid of braken. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over.
  • Spierpijn, spierzwakte of stijve nek.

Zeer zelden

  • Mensen met een verhoogde bloeddruk kunnen extra gevoelig zijn voor het vaatvernauwende effect van dit middel. Overleg met uw arts.
  • Versnelde of vertraagde hartslag en hartkloppingen.
  • Pijn op de borst bij inspanning. Bij mensen met hartkramp (angina pectoris) kan dit medicijn een aanval uitlokken. Waarshuw uw arts als u hier last van krijgt.
  • Hartaandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval. De kans hierop is groter bij mensen die al eerder een hartaanval hebben gehad. Waarschuw uw arts, als u plotseling pijn op de borst krijgt.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit kan zich uiten in netelroos. In ernstige gevallen uit het zich in een 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit soort middelen in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor zolmitriptan. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.
  • Koude vingers en tenen door een verminderde doorbloeding van de huid. Mensen die lijden aan de ziekte van Raynaud kunnen door dit medicijn extra last van deze aandoening krijgen. Neem contact op met uw arts als deze bijwerking te veel last geeft.

Bij mensen die zolmitriptan te vaak gebruiken

  • Hoofdpijn. Sommige mensen nemen hiertegen weer zolmitriptan, waardoor deze hoofdpijn opnieuw ontstaat. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij u steeds weer zolmitriptan nodig heeft. Heeft u vaker dan 2 keer per maand een migraineaanval, overleg dan met uw arts of een behandeling om aanvallen te voorkomen misschien beter voor u is.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Zolmitriptan wisselwerkingen met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn andere middelen tegen migraine en bepaalde middelen tegen depressie.

  • Andere middelen tegen migraine, namelijk ergotamine en methysergide. Als u deze middelen tegelijk met zolmitriptan gebruikt, heeft u meer kans op bijwerkingen, omdat ook deze middelen, net als zolmitriptan, de bloedvaten vernauwen.
    • Heeft u ergotamine of methysergide gebruikt en wilt u nu zolmitriptan gebruiken? Wacht ten minste 24 uur na gebruik van het middel voor u zolmitriptan gebruikt.
    • Heeft u zolmitriptan gebruikt en wilt u nu ergotamine of methysergide gebruiken? Wacht ten minste 6 uur na gebruik van zolmitriptan voor u één van deze middelen gaat gebruiken.
  • Bij gelijktijdig gebruik van zolmitriptan met middelen die hypericum ofwel sint-janskruid bevatten, heeft u meer kans op de bijwerkingen van zolmitriptan.

Als ik Zolmitriptan gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizeligheid en slaperigheid. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste 4 uur na gebruik voor. U gedurende deze 4 uur niet autorijden.

Hierna mag u weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.


alcohol drinken?
Drink liever geen alcohol als u net een aanval van migraine heeft gehad. Alcohol kan een nieuwe aanval uitlokken.

Als u een aanval van migraine heeft gehad nadat u alcohol heeft gebruikt, kunt u zolmitriptan wel gebruiken.

alles eten?
U mag alles eten.

Mag ik Zolmitriptan gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? U kunt dan beter paracetamol tegen uw migraine gebruiken. Paracetamol is een veiligere pijnstiller tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Werkt paracetamol niet voldoende tegen uw migraine? Lees dan hieronder het advies voor zolmitriptan.

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Heeft u het middel nog nodig, gebruik de dosis dan alsnog. Houd rekening met de minimale tussenpoos die tussen twee doses moet zitten en met het aantal doses die u per 24 uur mag gebruiken. Zie ook 'Hoe gebruik ik dit medicijn' onder het kopje 'Wanneer'.

Kan ik zomaar stoppen met Zolmitriptan?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • kan het reactievermogen verminderen

  • zolmitriptan

  • lactose 0-water
  • siliciumdioxide
  • cellulose, microkristallijn
  • povidon
  • magnesiumstearaat
  • hypromellose
  • hyprolose
  • macrogol (molecuulgewicht onbekend)
  • ferrioxide, geel
  • titaandioxide
  • talk

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing

Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.